Blair lijdt nederlaag bij hervorming Hogerhuis
Voorstellen om het 700 jaar oude Britse Hogerhuis te hervormen hebben het dinsdag in het Lagerhuis niet gehaald.
De parlementsleden konden het niet eens worden over een nieuwe structuur voor de senaat. Alle zeven hervormingsvoorstellen, variërend van een geheel gekozen tot een geheel benoemd Hogerhuis, werden weggestemd.
De gang van zaken moet een teleurstelling zijn voor premier Tony Blair, die zich behoorlijk warm had gemaakt voor een geheel benoemd Hogerhuis. Des te pijnlijker was het voor de premier dat zich onder de 179 Labour-leden die zijn oproep naast zich neerlegden, 21 onderministers en vier leden van zijn kabinet waren. De uitslag was 323 stemmen tegen en 245 voor.
In het Hogerhuis zelf werd met 335 stemmen voor en 110 tegen gekozen voor een geheel benoemd college. Nu het Lagerhuis alle zeven opties heeft afgewezen en het Hogerhuis voor een volledig benoemd orgaan heeft gestemd, is het onduidelijk wat de volgende stap zal zijn. De kwestie gaat terug naar de gezamenlijke commissie van het Hogerhuis, die de zeven voorstellen indiende. Die commissie moet over drie weken, op 25 februari, opnieuw verslag uitbrengen met een eenduidige aanbeveling. Dat advies zou het uitgangspunt moeten vormen voor een wet die door beide huizen moet worden goedgekeurd. Het is na dinsdag echter volslagen onduidelijk hoe de standpunten verzoend moeten worden.
Blair, wiens Labour-regering mede werd gekozen op de belofte het Hogerhuis te hervormen, meent dat een gekozen huis zal leiden tot een blokkade van de wetgevende macht, waarbij het minder machtige Hogerhuis zich zal ontpoppen als rivaal van het Lagerhuis. De fractieleider van Labour in het Lagerhuis, Robin Cook, benadrukt het democratische principe dat een orgaan van de volksvertegenwoordiging op zijn minst voor een deel gekozen moet worden.