Barroso mag blij zijn met zesminnetje
BRUSSEL (ANP) – Een paar maanden terug leek José Manuel Barroso zich nog niet zo veel zorgen hoeven te maken. Een grote meerderheid van de EU-leiders steunde zijn ambitie om nog vijf jaar de Europese Commissie te leiden. Bovendien had zijn partij, de christendemocratische EVP, royaal de Europese verkiezingen gewonnen. Wat kon de Portugees nog gebeuren?
Maar inmiddels is duidelijk dat Barroso in zijn handjes mag knijpen als hij volgende week met de hakken over de sloot zijn tweede mandaat binnensleept. Zowel de socialisten als de liberalen in het Europees Parlement dreigen tegen zijn kandidatuur te stemmen. En zonder de steun van op zijn minst een deel van deze fracties kan hij zijn herbenoeming wel op zijn buik schrijven.De 53–jarige ex–premier van Portugal heeft er volgens een meerderheid van het parlement niet veel van gebakken in de voorbije vijf jaar. De socialisten, liberalen, groenen en de extreem linkse GUE vonden hem te passief en verweten hem dat hij slaafs achter de lidstaten aanhobbelde. De groenen en de GUE zullen vrijwel zeker tegen hem stemmen, maar bij de socialisten en de liberalen is het pleit nog niet beslecht.
Voor een deel van de socialisten, onder wie de PvdA–Europarlementariërs, staat nu al vast dat Barroso geen tweede termijn moet krijgen. Maar anderen zijn bereid hem alsnog het voordeel van de twijfel te gunnen als hij met een paar harde toezeggingen over de brug komt. Zo zou Barroso moeten garanderen dat de opvolger van EU–buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana opnieuw een socialist wordt. De Britse ex–premier Tony Blair bijvoorbeeld.
Ook de liberale fractie, waarvan VVD en D66 deel uitmaken, zit niet op één lijn. Op een voorstem van de D66–Europarlementariërs hoeft Barosso niet te rekenen, maar na een ’sollicitatiegesprek’ in de liberale fractie woensdag neigt een meerderheid van de liberalen, onder wie de drie VVD’ers, toch tot een voorstem. Vooral de uitspraak van Barroso dat hij „geen socialist" is, viel goed bij hen.
Tot de stemming van volgende week woensdag zal Barroso echter nog flink in de piepzak moeten zitten. Voorlopig heeft hij alleen de 265 stemmen van zijn eigen EVP, waartoe ook het CDA hoort, op zak. Ook de Conservatieven, waaronder de ChristenUnie, stemmen in meerderheid waarschijnlijk voor de Portugees. Maar dan komt hij nog altijd ongeveer vijftig stemmen tekort. Zelfs als de maximaal 27 extreemrechtse Europarlementariërs zich achter Barroso’s kandidatuur opstellen, is hij er nog niet. En of hij nu op die medestanders zit te wachten?