Buitenland

Bondsdag rehabiliteert ’verraders’ WOII

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) – Duitse militairen die ten tijde van het nazibewind in Duitsland verraad zouden hebben gepleegd, bijvoorbeeld door te deserteren, zijn dinsdag gerehabiliteerd na een decennialange politieke discussie. Een grote meerderheid in de Bondsdag, de Tweede Kamer, stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat de voormalige militairen in ere herstelt.

8 September 2009 19:25Gewijzigd op 14 November 2020 08:37

„Dit heeft veel te lang geduurd", zei Wolfgang Wieland, parlementariër namens de Groenen schuldbewust tegen zijn collega’s. Hij maakte zijn excuses tegen de 87–jarige Ludwig Baumann, die lange tijd campagne voerde voor de wet en die aanwezig was bij het debat in de Rijksdag in Berlijn. „Veel van zijn kameraden zijn dood en konden helaas geen getuige zijn van hun rehabilitatie", aldus Wieland.Militaire nazitribunalen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 30.000 militairen ter dood veroordeeld wegens desertie en/of verraad. Circa 20.000 van hen werden ook daadwerkelijk geëxecuteerd. Zo’n 100.000 mannen werden in de gevangenis gegooid. De slachtoffers waren niet alleen Duitsers, maar ook mannen uit Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Roemenië en Luxemburg.

Diegenen die de oorlog overleefden, hadden een strafblad, waardoor ze vaak geen baan konden krijgen. Sommigen werden zelfs met de dood bedreigd, omdat ze het vaderland zouden hebben verraden.

In 2002 nam de Bondsdag ook al een rehabilitatiewet aan. Die gold echter alleen voor gewetensbezwaarden en deserteurs.

„Verraders uit de oorlogsperiode” werden zeven jaar geleden nog niet gerehabiliteerd. Deze personen hadden zich tussen 1939 en 1945 ’schuldig’ gemaakt aan ’misdrijven’ als politiek verzet, het helpen van joodse mensen en het uiten van kritiek op de nazi’s in privégesprekken.

De afgelopen jaren werden meerdere pogingen gedaan om ook deze mensen te zuiveren van iedere blaam. Met name parlementsleden van de christendemocratische en conservatieve CDU hielden een algehele rehabilitatie tot dinsdag tegen, omdat ze vonden dat elk geval apart zou moeten worden beoordeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer