Saluutschoten luiden NY400–week in
Met het afvuren van 21 saluutschoten vanaf het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp en de intocht van de Nederlandse en buitenlandse schepen in de haven van Manhattan is dinsdagochtend het officiële startsein gegeven voor de NY400–week. De saluutschoten begroetten een kleurrijke vloot van marineschepen, platbodems, luxe jachten en replica’s van de VOC–schepen de Halve Maen en de Onrust die de Hudson–rivier opvoeren. Ook het privézeiljacht van de bekende advocaat Geert–Jan Knoops deed mee aan de parade onder het toeziend oog van het Vrijheidsbeeld.
Prins Willem–Alexander en prinses Màxima volgden het maritieme spektakel vanaf het Amerikaanse vliegdekschip Intrepid, nu een populaire toeristische attractie. Het prinselijk paar is de hele week in New York om te vieren dat Henry Hudson vierhonderd jaar geleden met zijn schip de Halve Maen voor anker ging bij Manhattan. Daarmee legde de Britse VOC–kapitein de kiem voor de Nederlandse kolonie Nieuw–Amsterdam.Op de Intrepid werden de prins en prinses ontvangen door burgemeester Michael Bloomberg van New York en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. „Dankzij Nederlanders is New York een baken van vrijheid en diversiteit", zei Clinton. Volgens haar hebben de Nederlandse Amerikanen in grote mate bijgedragen aan de rijkdom van de stad.
Willem–Alexander zei dinsdag: „New York staat voor vrijheid om je eigen bestemming te bepalen en respect voor de vrijheid van anderen". De prins en prinses kregen van Bloomberg een glazen schaal cadeau, op maat gemaakt door de bekende juwelier Tiffany’s. Volgens Bloomberg heeft New York iets met het schenken van gebruiksvoorwerpen. „Je kunt er ook eten in doen", grapte hij tegen prinses Màxima.
De groet met 21 saluutschoten – de ’21 gun salute’ – is het hoogste saluut bij plechtigheden met leden van een koningshuis. Het geknal in de haven van New York had dinsdag vooral een historische betekenis: Nederland is het eerste land dat de Verenigde Staten erkende als zelfstandige natie door op 16 november 1776 als eerste land ter wereld een saluut uit te brengen aan de Amerikaanse vlag. De toenmalige Nederlandse gouverneur van het Caribische eiland Sint–Eustatius besliste dat weliswaar op eigen houtje, maar het betekende wel een erkenning van de Verenigde Staten van Amerika.