CDA: Kabinet te traag bij aanpak partydrug
Regeringspartij CDA vindt dat het kabinet te afwachtend is bij de aanpak van de problemen met de partydrug GHB. „We staan erbij en kijken ernaar", constateerde Tweede Kamerlid Joldersma van de fractie van die partij dinsdag.
Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer riep ze het kabinet ter verantwoording over het toegenomen aantal incidenten na GHB–gebruik. Joldersma stelde voor deskundigen op het gebied van de partydrug bij elkaar te zetten, zodat ze voor het einde van deze maand een plan van aanpak kunnen maken.Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) was het met Joldersma eens dat GHB een gevaarlijk goedje, verslavend en moeilijk te behandelen is. De laatste tijd zijn er ernstige incidenten gemeld na gebruik van de drug, die vooral in het uitgaansleven populair is. Volgens Bussemaker wordt daar adequaat op gereageerd. Gespecialiseerde verslavingsinstellingen werken aan een betere behandelmethode en de voorlichting over GHB wordt geïntensiveerd, aldus de bewindsvrouw.
Volgens haar zijn die acties voldoende voor nu. Eind dit jaar komen er nieuwe cijfers over de aard en omvang van GHB–gebruik. Minister Klink (Volksgezondheid) kijkt op basis daarvan of er extra maatregelen nodig zijn, aldus Bussemaker. Volgens Joldersma is er meer spoed nodig. „We gaan weer op cijfers wachten voor we iets gaan doen", zei ze.
De stichting Consument en Veiligheid meldde vorige week dat het aantal mensen dat na gebruik van GHB op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen belandt, de afgelopen jaren „zorgwekkend" is gestegen. Vorig jaar alleen al belandden duizend GHB–gebruikers in het ziekenhuis.
De productie van GHB en de handel erin is verboden. De bereiding ervan is volgens staatssecretaris Albayrak (Justitie) moeilijker aan te pakken omdat sommige bestanddelen, zoals gootsteenontstopper, in veel winkels gewoon te koop zijn. Winkels kunnen vrijwillig rare transacties met dit soort middelen melden. Dat gebeurt tien á twaalf keer per jaar, zei Albayrak. Voor 100–procentdrugscontroles op feesten, zoals Kamerlid Verdonk voorstelde, voelt ze niets. „Dat klinkt erg stoer", aldus de staatssecretaris, maar de gebruikelijke gerichte controles zijn volgens haar effectiever.