Frankrijk en Groot-Brittannië nog altijd niet eens over Irak
Op een Frans-Britse top in het Franse Le Touquet zijn de Britse premier Tony Blair en de Franse president Jacques Chirac dinsdag niet nader tot elkaar gekomen over Irak.
Blair was naar Frankrijk gegaan om steun te werven voor een VN-resolutie over Irak die militair ingrijpen mogelijk maakt. Chirac hield echter voet bij stuk: Frankrijk wil dat de inspecties in Irak worden voortgezet en dat de inspecteurs voldoende tijd en middelen krijgen. Frankrijk heeft eerder laten doorschemeren in de Veiligheidsraad zijn vetorecht te gebruiken om een oorlogsresolutie tegen te houden. Blair en Chirac zeiden het wel eens te zijn over het na te streven doel: ontwapening van Irak onder toezicht van de Verenigde Naties.
De top vond plaats een dag voordat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell ’bewijzen’ over Iraakse massavernietigingswapens aan de VN voorlegt. De sfeer werd omschreven als vriendschappelijk. Chirac zou enkele ironische toespelingen hebben gemaakt op het ingezonden stuk waarin acht Europese staatshoofden en regeringsleiders vorige week hun steun aan de VS uitspraken.
In de marge van de ontmoeting kwam de Britse krant The Daily Telegraph dinsdag met het bericht dat Blair een bod van een Frans bedrijf voor de bouw van twee vliegdekschepen heeft geblokkeerd vanwege de meningsverschillen over Irak. Het Britse ministerie van defensie doet de berichten af als nonsens.
De top van dinsdag was oorspronkelijk gepland voor 3 december vorig jaar, maar werd uitgesteld wegens een conflict tussen beide landen over de hervorming van het Europese stelsel van landbouwsubsidies. Behalve de Irakese kwestie spraken Blair en Chirac ook over de hervorming van de Europese Unie en over de viering van de honderdste verjaardag van de Entente Cordiale in 2004. In 1904 sloten de twee landen dit verdrag, waarbij Frankrijk zijn aanspraken in Egypte ruilde voor die in Marokko. Met het verdrag wilden de landen hun positie verstevigen binnen de onrustige wereldpolitiek en vermijden dat ze bij conflicten van geallieerde landen tegenover elkaar kwamen te staan.