Geen titel
Kerkgebouw voor hhg Monster
De hersteld hervormde gemeente (hhg) in Monster krijgt per 1 maart 2010 een eigen kerkgebouw. De gemeente is vanaf die datum eigenaar van de gereformeerde Zuiderkerk in het naburige ’s-Gravenzande.Sinds september 2004 kerkt de hersteld hervormde gemeente in de Maranathakerk, het kerkgebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Monster. Doordeweekse activiteiten zoals catechese, Bijbelkring en club- en verenigingswerk vinden elders plaats.
In het besef dat deze oplossing tijdelijk was, heeft de hersteld hervormde gemeente vanaf het begin gezocht naar een permanente oplossing voor het beleggen van zowel haar erediensten als doordeweekse activiteiten. Deze zoektocht kwam in een stroomversnelling toen de gereformeerde kerk vrijgemaakt in het najaar van 2008 aangaf het gezamenlijk gebruik van haar kerkgebouw in 2010 te willen beëindigen.
Ongeveer tegelijkertijd werd duidelijk dat de gereformeerde Zuiderkerk in ’s-Gravenzande te koop kwam. Omdat de hersteld hervormde gemeente te Monster een regionale functie heeft en ongeveer een derde deel van de gemeente in ’s-Gravenzande woont, werd kerken in ’s-Gravenzande niet uitgesloten.
Na een intensief traject van overleg en besluitvorming, waarin aan beide zijden ook de gemeenteleden zijn betrokken, is besloten tot aankoop over te gaan. Dit resulteerde in de ondertekening van een voorlopig koopcontract op 27 augustus. Daarin is overeengekomen dat de hersteld hervormde gemeente per 1 maart 2010 de beschikking zal krijgen over de Zuiderkerk en de bijbehorende verenigingsruimten.
Open huis Dorpskerk Scherpenisse
De grondig gerestaureerde hervormde Dorpskerk in Scherpenisse is zaterdag, tijdens de landelijke Open Monumentendag, van 10.00 tot 16.00 uur open voor bezichtiging.
Tussen januari en augustus is al het stucwerk vervangen, zijn de kroonluchters gerestaureerd, is de verlichting verbeterd en zijn de banken en hoge bochten opnieuw geschilderd in de authentieke groene kleur. De kerk wordt alweer enkele weken gebruikt voor de erediensten.
In het vijftiende-eeuwse kerkgebouw zijn diverse oude elementen te vinden, zoals een preekstoel uit 1616 en een Tien Gebodenbord uit 1581. Tijdens de Open Monumentendag is de evangelisatiecommissie aanwezig. Er worden rondleidingen verzorgd door de plaatselijke predikant, ds. M. van Kooten. Het ruim honderd jaar oude Vermeulenorgel zal bespeeld worden door jonge organisten uit de regio.
Rommelmarkt Moerkapelle
De zendingsrommelmarktcommissie van de hervormde gemeente in Moerkapelle organiseert zaterdag een rommelmarkt bij de oude Dorpskerk. De opbrengst van de rommelmarkt is onder andere bestemd voor David en Grea van der Lee, die in april vanuit de gemeente van Moerkapelle zijn uitgezonden naar Thailand.
In het kader van Open Monumentendag is de Dorpskerk geopend. Het is mogelijk gratis een kijkje te nemen in deze zestiende-eeuwse kerk. Er worden ook rondleidingen georganiseerd, waarbij aandacht wordt gegeven aan de archieven vanaf het jaar 1656. Verder is er een kleine tentoonstelling van oude prentbriefkaarten uit onder andere Moerkapelle.
Restauratie gg Hoedekenskerke
De kerkzaal van de gereformeerde gemeente in Hoedekenskerke wordt grondig gerenoveerd. Het plafond en de verlichting worden vernieuwd en de muren behandeld. Daarnaast krijgt het geheel een schilderbeurt.
Vrijwilligers voeren een deel van de werkzaamheden uit. In verband met de werkzaamheden worden de kerkdiensten tijdelijk gehouden in hervormde kerk in het naburige Baarland.
Interieur kerken online
Bijna driekwart van de parochiekerken in het bisdom Den Bosch is vanaf medio deze maand virtueel te bezoeken. Het bisdom zet dan het interieur van 250 kerkgebouwen online op Google Maps, aldus het persbureau ANP.
Bezoekers kunnen 360 graden om zich heen kijken op internet. Ook geeft het bisdom per kerk informatie over de leeftijd, oprichting en monumentenstatus.
Het bisdom wil de „eigentijdse aanwezigheid” op internet gebruiken om mensen weer kennis te laten maken met het rooms-katholieke geloof.
Kroonbede door kerken
Het Comité Kroonbede belegt vanavond een landelijke, interkerkelijke gebedsdienst waarin verschillende mensen zullen bidden voor „een goede start van het nieuwe parlementaire jaar.”
Het thema is dit jaar ”Religie en burgerschap”. De kroonbede wordt van 20.00 tot 21.30 uur gehouden in de Waalse Kerk, Noordeinde 25. Ds. J. M. Batteau, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Den Haag/Scheveningen, leidt de dienst.
Alle politici uit de Eerste en de Tweede Kamer en de Haagse gemeenteraad hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen. Vaak zijn vanuit de regering alleen leden van de christelijke politieke partijen aanwezig. Gasten zijn ook welkom. In het Comité Kroonbede hebben vertegenwoordigers van de Stichting Residentie Pauzediensten, de Evangelische Alliantie en Zendtijd voor Kerken zitting.
Al dan niet met ondersteuning van het comité houden verschillende kerken in het land deze week ook een kroonbede. Zo wordt vanavond in Hardinxveld-Giessendam een dienst belegd in de gereformeerde kerk vrijgemaakt aan de Buitendams. De bede, die om 20.00 uur begint, wordt geleid door de gereformeerd vrijgemaakte predikant ds. J. J. Meijer en de hervormde predikant ds. J. C. Schuurman. De verbinding tussen kerk en politiek legt plaatselijk wethouder T. Boerman.
Soms werken ook Kamerleden mee aan kroonbedes. Zo spreekt in Nunspeet maandag prof. dr. R. Kuiper (CU), lid van de Eerste Kamer, een appelwoord.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.