Buitenland

Afghaanse kiesraad erkent fraude

KABUL (ANP) – Fraude blijft de Afghaanse presidentsverkiezingen van vorige maand overschaduwen. Alle stemmen die zijn uitgebracht bij ongeveer 450 kiesbureaus, zijn ongeldig verklaard vanwege mogelijk bedrog. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse kiesraad zondag bekendgemaakt.

7 September 2009 07:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:36
KABUL – Fraude blijft de Afghaanse presidentsverkiezingen van vorige maand overschaduwen. Alle stemmen die zijn uitgebracht bij ongeveer 450 kiesbureaus, zijn ongeldig verklaard vanwege mogelijk bedrog. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse kiesraad
KABUL – Fraude blijft de Afghaanse presidentsverkiezingen van vorige maand overschaduwen. Alle stemmen die zijn uitgebracht bij ongeveer 450 kiesbureaus, zijn ongeldig verklaard vanwege mogelijk bedrog. Dat heeft een woordvoerder van de Afghaanse kiesraad

Door het besluit tellen tot 200.000 stemmen niet mee voor de einduitslag. Het is de eerste keer dat de Afghaanse autoriteiten openlijk erkennen dat er fraude is gepleegd bij de stembusgang.De kiesraad onderzoekt meer dan 2500 klachten over de gang van zaken bij de verkiezingen. Alleen al de kandidaat Abdullah Abdullah heeft honderden gevallen van vermeende fraude gemeld. Hij beweert dat er op grote schaal is gefraudeerd om ervoor te zorgen dat de zittende president Hamid Karzai wordt herkozen.

De Afghaanse kiesraad is nog altijd bezig met het tellen van de stemmen. Volgens de gedeeltelijke uitslag van zondag gaat Karzai aan kop met 48,6 procent van de geldige stemmen. Abdullah blijft steken op 31,7 procent. De definitieve uitslag wordt niet voor 17 september verwacht. Wanneer geen van beide kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalt, volgt een tweede ronde, vermoedelijk in oktober.

Door de berichten over fraude verliezen de westerse regeringen gaandeweg vertrouwen in Karzai, die ooit buiten kijf stond. De Amerikaanse gezant voor Afghanistan, Richard Holbrooke, zou Karzai eind vorige maand hebben gewaarschuwd, dat de VS zich ernstige zorgen maken om de berichten over fraude. Tijdens een lunch van de twee liepen de emoties hoog op, meldden Amerikaanse diplomatieke bronnen toen.

De verhoudingen tussen Afghanistan en het Westen zijn ook verslechterd door het toenemende aantal burgerdoden in Afghanistan. Zo kwamen afgelopen vrijdag mogelijk 125 mensen om, toen een Amerikaanse straaljager twee door de Taliban gekaapte tankwagens bombardeerde. Onder de doden zijn niet alleen Talibanstrijders, maar vermoedelijk ook tientallen burgers. De luchtaanval in de noordelijke provincie Kunduz is niet alleen in Kabul, maar ook door westerse regeringen scherp veroordeeld.

Een verslaggever van de krant The Washington Post, die het onderzoek van nabij volgt, meldde zondag dat de luchtaanval was uitgevoerd op verzoek van een commandant van een nabijgelegen Duitse basis. Normaal gesproken moeten westerse militairen bij dergelijke aanvallen een strenge checklist nalopen, om elk risico van burgerdoden uit te sluiten. Bij de minste of geringste twijfel worden aanvallen doorgaans afgeblazen.

In dit geval gebeurde dat niet, aldus de journalist. Een Afghaanse bron zou tegen de Duitsers hebben bezworen dat rond de tankwagens alleen Talibanstrijders en geen burgers liepen. Op basis van die ene bron, in strijd met de richtlijnen, bombardeerde de straaljager de tankwagens.

De internationale troepenmacht ISAF sprak het bericht tegen. Volgens de Canadese generaal Eric Tremblay loopt het onderzoek naar de luchtaanval nog en zijn er geen conclusies getrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer