Opinie

Griep

Deze zomer is er veel aandacht geweest voor de Mexicaanse griep. Het nieuwe griepvirus, naar alle waarschijnlijkheid door vogels of varkens naar de mens overgedragen, verspreidt zich razendsnel. In het begin was men er bang voor dat er sprake zou zijn van een agressieve variant. Dat vertaalde zich bijvoorbeeld in het dragen van mondkapjes en het sluiten van scholen in sommige landen. In Nederland richtten enkele ziekenhuizen zelfs klinieken in ten behoeve van patiënten met Mexicaanse griep.

7 September 2009 07:38Gewijzigd op 14 November 2020 08:36

De griep kon zich snel over de wereld verbreiden, niet het minst vanwege de grote mobiliteit van mensen. Door vakantie keerden er veel mensen, in andere landen besmet, terug naar hun eigen land. Er is nu sprake van een grieppandemie, een wereldwijde griep, die naar verwachting komend najaar een hoogtepunt bereikt.De griep is tot nu toe in vergelijking met vorige grieppandemieën vrij mild. Wel heeft de geschiedenis geleerd dat een virus kan veranderen in een veel agressievere vorm.

Griep is vooral gevaarlijk voor mensen met minder weerstand. Ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn groepen waarin meer dan gemiddeld sterfgevallen optreden. Omdat het virus nieuw is, verwacht men dat veel mensen ziek zullen worden. Het aantal sterfgevallen zal dan ook behoorlijk hoger liggen dan normaal. Men schat in dat een op de drie mensen ziek kan worden.

De Nederlandse overheid heeft huis aan huis een brochure laten verspreiden waarin praktische informatie over het nieuwe virus staat; wat iemand kan doen om de kans op besmetting te verkleinen en wat te doen als iemand griepklachten krijgt.

De overheid heeft ook alvast voor 700 miljoen euro aan griepvaccins besteld, in het bijzonder ook met het oog op zorgpersoneel. Deskundigen bevelen vaccinatie aan van gezondheidszorgpersoneel die mogelijk direct contact hebben met patiënten uit medische risicogroepen. Zij zien juist ook bij een pandemie bij gezondheidswerkers een specifieke, professionele verantwoordelijkheid om risico’s van overdracht van infectie tegen te gaan. Een aanvullend belang is in hun ogen het waarborgen van de continuïteit van adequate zorg; men verwacht dat vaccinatie van gezondheidszorgpersoneel kan leiden tot reductie van ziekteverzuim.

Tegen de aandrang tot vaccinatie komt nogal wat weerstand, en dat niet alleen bij mensen met gewetensbezwaren. Zo werkt de jaarlijkse griepprik voor risicogroepen lang niet altijd voldoende beschermend. Verder is er het bezwaar van de onbekendheid van mogelijke bijwerkingen van de vaccins. Het zorgpersoneel kan in ieder geval niet tot vaccinatie verplicht worden. De Grondwet noemt de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam een grondrecht. Verplichte vaccinatie is hiermee in strijd.

De overheid verplicht zorginstellingen verder tot het opstellen van een zorgcontinuïteitsplan voor de grieppandemie. In dit plan moet worden aangegeven hoe een instelling de zorg denkt te kunnen voortzetten op het moment dat een minder of een groter deel van het personeel uitvalt.

We zien dat op het moment dat er zich een gevaar voordoet, de overheid maatregelen neemt, en dat is ook goed. Jammer genoeg echter leidt dat niet tot de erkenning dat de Heere alles in Zijn voorzienig bestel bestuurt. De overheid blijft vasthouden aan de waarden en normen van de 21e eeuw. Die normen zijn vaak onaantastbaar.

Dat is te zien aan de maatregelen die de overheid niet neemt. Zo wordt bijvoorbeeld niet gewaarschuwd tegen de leefwijze van jongeren die, zoals deze zomer in het nieuws kwam, zich in Spanje hadden uitgeleefd. Sommigen kregen de Mexicaanse griep vanwege hun door hun leefwijze verminderde weerstand.

Een hardrockfestival in Rijssen is gewoon doorgegaan ondanks vele bezwaren, terwijl bekend is dat de weerstand van jongeren ook dan sterk vermindert.

De auteur is voorzitter van de raad van bestuur van gehandicapteninstelling De Schutse. Reageren aan scribent? gedachtegoed@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer