Kerk & religie

Migrantenkerk vervult „geweldige rol”

In de grote steden zijn Bijbelgetrouwe kerken steeds vaker van allochtone signatuur. De Rotterdamse wijk Katendrecht bewijst het sinds zaterdag met een nieuwe Chinese gemeente. Minister Donner opende het gebouw. „Tot eer van onze Heer.”

Van onze verslaggever
5 September 2009 20:41Gewijzigd op 14 November 2020 08:36
ROTTERDAM – In de grote steden zijn Bijbelgetrouwe kerken steeds vaker van allochtone signatuur. De Rotterdamse wijk Katendrecht bewijst het sinds zaterdag met een nieuwe Chinese gemeente. Minister Donner opende het gebouw. „Tot eer van onze Heer.” Foto A
ROTTERDAM – In de grote steden zijn Bijbelgetrouwe kerken steeds vaker van allochtone signatuur. De Rotterdamse wijk Katendrecht bewijst het sinds zaterdag met een nieuwe Chinese gemeente. Minister Donner opende het gebouw. „Tot eer van onze Heer.” Foto A

Minister Donner (CDA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is christen en daar maakt hij geen geheim van. Reden waarom de Chinese christelijke gemeenschap van Rotterdam hem vroeg haar nieuwe gebouw te openen.En dat deed hij met verve, want migrantenkerken kunnen zich in zijn warme belangstelling verheugen. „Ik zie dat deze kerken in de grote steden talrijker zijn geworden dan de traditionele kerken.”

De bewindsman wees op het vorig jaar verschenen rapport ”Tel je zegeningen”, over het maatschappelijk rendement van kerken in Rotterdam: de inzet van kerken bespaart de gemeente jaarlijks zo’n 120 miljoen euro. Migrantenkerken spelen dan ook een „geweldige rol” in de samenleving, vindt Donner. „Ze zorgen op heel veel manieren voor een brug.”

Maar een kerk is er niet in de eerste plaats voor de samen­leving, gaf hij in zijn toespraak onomwonden aan. „Het gaat om de essentie van het christelijk geloof. De kerk is er niet voor ons, maar voor de wereld tot eer van onze Heer.”

Voor christelijke migranten is, in vergelijking met moslimmigranten, weinig aandacht. Bij de eersten verloopt het integratieproces een stuk geruislozer. Donner wijt dat aan „de sociaaleconomische, culturele én religieuze verschillen”, zei hij zaterdag. „Bij moslims is vaker sprake van een aantal complicerende factoren bij elkaar.”

Het nieuwe gebouw van de Chinese gemeente in Rotterdam is gevestigd in Katendrecht, bij de Maashaven. Daarmee is de gemeente terug bij de plaats waar ze in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond.

De meeste diensten zijn nog in het Kantonees. Woordvoerster Erna Chan-Lee: „Sommige moderne gemeenten zullen ons als heel gesloten bestempelen. Maar wij vinden het belangrijk om de tweede generatie eerst goed op te voeden in wat de Bijbel zegt voordat ze de wereld ingaan. Daarom stimuleren we ook erg dat de kinderen naar reformatorische scholen gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer