Enclave bepleit in Kerk van Engeland
Kerkjuristen in de Anglicaanse Kerk in Groot-Brittannië bezinnen zich op dit moment op een als „radicaal” omschreven plan voor een in ambtelijk opzicht geheel „vrouwvrije kerkprovincie.” Ze gingen aan de slag nadat dr. Rowan Williams, de nieuwe aartsbisschop van Canterbury, zich welwillend over een voorstel daartoe, gelanceerd door tegenstanders van de vrouw in het ambt, had uitgesproken.
Deze kerkleden zijn verenigd in de overkoepelende organisatie ”Voorwaarts in geloof”. Ze willen het hoofd van de Anglicaanse Kerk een blauwdruk aanbieden, waarin ze voorstellen om te komen tot een zogeheten „derde kerkprovincie” als er vrouwelijke bisschoppen komen.
Tot nu toe heeft de kerkleiding voorstellen als deze altijd negatief ontvangen. Ze zag die als plannen om de Kerk van Engeland in tweeën te splitsen - en daarom als te extreem. Dr. Williams, die op 27 februari wordt ingewijd, heeft het idee nu weer op de kerkelijke agenda geplaatst.
Zelf is Williams een voorstander van het toelaten van vrouwelijke bisschoppen. Zoals het er nu uitziet, zal de Anglicaanse Kerk binnen tien jaar vrouwelijke bisschoppen hebben.
Volgens de Britse krant The Telegraph zou Williams tegen vrienden hebben gezegd dat het creëren van een derde kerkprovincie mogelijk een reeks van scheuringen kan voorkomen. Hij verwees naar de commotie die tien jaar geleden ontstond na de wijding van de eerste vrouwelijke priester. De Anglicaanse Kerk kent een evangelische vleugel die op grond van de Bijbel bezwaar aantekent tegen de vrouw in het ambt. Daarnaast is er een op de Rooms-Katholieke Kerk gerichte vleugel die ook tegen de vrouw in het ambt is, maar meer omdat dit de eenheid met Rome blokkeert.
Juristen uit de kring van ”Voorwaarts in geloof” leggen nu de laatste hand aan kerkordevoorstellen die op tafel kunnen komen als de generale synode van de Kerk van Engeland zou gaan stemmen over de mogelijkheid vrouwelijke bisschoppen toe te laten. Tussen deze voorstellen zit de optie van een „behoudende, exclusief manlijke enclave.” Daarin zouden in elk geval de 400 gemeenten die zich tot nu toe kritisch over de vrouw in het ambt hebben uitgelaten, een plaats kunnen krijgen. Deze gemeenten worden op dit moment al door een ambulante bisschop bediend.
De beoogde nieuwe kerkprovincie kent geen geografische grenzen maar wordt aangemerkt als een mentale kerkprovincie, zoals de Nederlandse Hervormde Kerk mentale gemeenten heeft. Zo’n kerkprovincie zou moeten worden ingericht zoals die van York en Canterbury, met een eigen kerkelijke hiërarchie en een eigen theologische opleiding.
Volgens ds. Geoffrey Kirk, de algemeen secretaris van ”Voorwaarts in geloof”, zou de beoogde derde Engelse kerkprovincie wel eens de grootste kerkprovincie in Groot-Brittannië kunnen worden, „groter dan de twee andere onafhankelijke kerkprovincies in Schotland en Wales, en vrijwel zeker het grootste bisdom binnen de Kerk van Engeland.”
Tegelijk verwacht ds. Kirk heel wat weerstand van bisschoppen. „Zij zullen zich ongelukkig voelen over de gedachte dat veel meelevende, behoudende gemeenten niet meer onder hun gezag vallen.”
Veel voorstanders van vrouwelijke bisschoppen zullen, meldt The Telegraph, eveneens tegen de opgeworpen voorstellen stemmen. Zij vinden dat tegenstanders van de vrouw in het ambt de Anglicaanse Kerk moeten verlaten. Deze progressieve groep zal ook vragen gaan stellen over de kwestie van de kerkelijke goederen, en wil weten hoe de relatie met het koningshuis wordt geregeld. In de ogen van ds. Kirk gaat het hier echter niet om onoverkomelijke problemen.