Klik met de muis voor een digitaal huis
Een huis of kamer ontwerpen? Papier, liniaal, potlood en gum liggen vergeten in de kast en de computer gaat aan. Op internet verschijnen steeds meer ontwerpprogramma’s. De 3D-plattegronden die hieruit rollen, zijn levendiger dan platte potloodtekeningen. Digitaal ontwerpen lijkt een trend.
Veel woonwinkels, waaronder Praxis, IKEA en Kwantum, hebben een eigen ontwerpprogramma op internet. Op deze sites kan iedere internetter digitaal een plattegrond tekenen van een vertrek en deze inrichten met meubels en accessoires uit de desbetreffende winkel.Ook op allerlei andere sites kan de bezoeker zijn huis digitaal opleuken of een droomhuis ontwerpen, zoals op amikasa.com, leefgroots.nl, wenswonen.nl en kleurinspiratie.nl. Het lijkt een echte trend, maar zijn zulke sites echt zo praktisch en gebruiksvriendelijk als wordt gesuggereerd?
Puzzelen
Het ontwerpprogramma op amikasa.com start met een introfilmpje van slechts drie minuten. Het legt uit hoe de bezoeker in een mum van tijd zijn woning kan bouwen en verbouwen. Het lijkt een makkie: muren zetten, ramen en deuren erin plakken en inrichten maar. Ook een 3D-beeld en een wandeling door het huis behoren tot de mogelijkheden. Dat ziet er mooi uit. Het bouwen kan beginnen.
De amateurstilist kan de muren van zijn woning of kamer laten verrijzen. Eerst verschijnen er alleen horizontale muren, in tweedimensionaal beeld. Hoe draai je die verticaal? Na een terugblik op het demofilmpje is het snel duidelijk. Klik op een hoekje van de muur en hij draait alle kanten op.
Als de muren staan, kunnen de ramen en deuren worden toegevoegd. Het raam lijkt niet in de muur te passen. Na een paar keer heftig klikken toch maar weer een blik op het demofilmpje. Een raam hoort niet in een binnenmuur, maar past alleen in een buitenmuur. Dat is het probleem. Die muren maar weer afbreken dus.
Het is even puzzelen, maar al snel verschijnt er een heuse kamer op het beeldscherm. Het huis inrichten kan met behulp van een assortiment aan tafels, bedden, stoelen, kasten en schilderijen. Van tweedimensionaal kan de ontwerper switchen naar driedimensionaal beeld. Dat ziet er officieel uit. Met een klik gaat de deur open en het is alsof je zo naar binnen kunt wandelen. Maar na een klik op ”doorloop” schiet de kamer voorbij. Het hele scherm is blauw. In- en uitzoomen verandert niets. Na een poos spelen met de pijltjestoetsen is de kamer weer te zien. Het beeld beweegt houterig, in tegenstelling tot de vloeiende beelden op het demofilmpje, maar een kijkje binnen is dus toch mogelijk.
Waardestijging
„Wilt u groots wonen, maar wel in uw eigen huis? Met de Velux Zolderplanner verandert u uw ongebruikte, donkere zolder in een handomdraai virtueel tot een schitterende en zonnige ruimte.” Het introverhaal op leefgroots.nl klinkt veelbelovend. De site geeft zelfs aan wat de waardestijging van de woning is na het aanpassen van de zolder. „U verdient zó 40.000 euro!”
De stilist kan kiezen uit verschillende dakvormen, zoals zadeldakgevel, lessenaarsdak en mansardedak. Gelukkig staan er afbeeldingen bij, want deze namen zeggen amateurs waarschijnlijk weinig. Er verschijnt een mooie, lege zolder op het scherm. Waar alle dozen, tassen en spullen blijven die vaak op de bovenste verdieping opgeslagen staan, blijft geheim. De ontwerper kan kiezen uit verschillende soorten dakramen om licht op zolder te brengen. Een digitale ”menu-adviseur” tipt welke exemplaren het beste bij de dakvorm passen. De prijs staat erbij vermeld.
Een paar klikken verder is de ruimte gevuld met badkamer- en huiskamermeubels. Het is heerlijk licht. De stilist kan de zolder ook bekijken zoals die is zonder nieuwe dakramen. Meteen krijgt het lichte vertrek een grijze waas. Na deze kleine verbouwing is de waarde van de woning niet gestegen. Die 40.000 euro is blijkbaar toch niet zomaar verdiend. Het programmaatje is gebruiksvriendelijk en handig, maar niet zo realistisch. Het begint met een lege zolder, maar bij welke woning is de bovenste verdieping zo leeg? Opruimtips zouden niet overbodig zijn.
Kleur
De site kleurinspiratie.nl is interessant voor wie graag iets anders wil in zijn woning, maar geen tijd en geld heeft voor een compleet nieuwe inrichting. De bezoeker kan een foto uploaden en daarmee aan de slag gaan. Bijvoorbeeld een foto van de bank voor een muur en een stukje vloer erbij. Met een paar muisklikken heeft de muur een andere kleur.
Er is keuze uit ruim honderd verschillende kleuren. Zo kan de ontwerper zien of de meubels bij een andere tint staan. Ook de vloer kan worden geverfd. De site werkt simpel en in no time ziet de oude vertrouwde huiskamer er compleet anders uit. De foto moet wel scherpe lijnen hebben, want als de bank bijna dezelfde kleur heeft als de muur, is de kans groot dat het programmaatje bank en muur dezelfde tint geeft.
De uitleg bij de drie programmaatjes is duidelijk en het gebruik is relatief gemakkelijk. Wie geen complete leek is op computergebied, kan er goed mee overweg.
„Het levert juist klanten op”
Digitaal ontwerpen lijkt een trend te worden. Hoe komt dat? „Digitaal je huis bouwen, gaat veel sneller dan tekenen op papier”, zegt Bas Gal van INDG 3D-visualisatie en -development uit Amsterdam, initiatiefnemer van de site amikasa.com. „Verder zet de consument tegenwoordig graag zijn eigen stempel op een product. Als je je huis wilt uitbreiden en je kunt kiezen uit drie uitbouwen en vier dakkapellen, is het makkelijk om alle mogelijkheden in 3D te bekijken.”
Het is de bedoeling dat amakasa.com een shoppingplatform wordt waarop verschillende winkels hun meubels en artikelen digitaal aanbieden. De consument kan zijn digitale huis daarmee inrichten en de producten vervolgens bestellen. Gal benadrukt dat zo’n shoppingplatform de woonwinkels niet vervangt. „Een bank kan er mooi uit zien, maar de klant wil ook graag voelen hoe hij zit. Dat ervaar je niet op een website.”
Ontwerpprogramma’s geven snel een indruk hoe een ruimte eruit komt te zien. Daarom is digitaal ontwerpen volgens interieurarchitect Gerhard Kippers uit Warnsveld geliefd. „De programma’s worden steeds eenvoudiger, zodat de consument er gemakkelijk mee kan omgaan.” Verliest Kippers geen klanten nu iedereen met een paar muisklikken kan ontwerpen? „Het levert eerder klanten op”, zegt Kippers. „Ze zien hoe ingewikkeld het is. Zo’n programma verbeeldt hoe iets er ruimtelijk uitziet, maar dat wil niet zeggen dat je zelf een goed ontwerp kunt maken. Ontwerpprogramma’s hebben een groothoekeffect en daardoor kan iets anders overkomen dan het in werkelijkheid is. Voor veel aspecten is toch ervaring van een professional nodig.”
Aan de slag
wooncollage.praxis.nl; decostyler.nl; opknussen.nl; floorplanner.nl; wonenonline.nl/woonplanner; wenswonen.nl; kleurinspiratie.nl; amikasa.com; leefgroots.nl.