Binnenland

Vakantie eist veel slachtoffers

Zeker veertien Nederlandse vakantiegangers kwamen deze zomer om het leven. Een trieste balans op de laatste dag van de schoolvakanties in Zuid-Nederland.

4 September 2009 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:35

Het exacte aantal dodelijke vakantieslachtoffers is niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt geen lijst bij en de vier landelijke alarmcentrales worden niet altijd ingeschakeld. Zes passagiers komen om bij een busongeluk in Spanje, een automobilist vindt de dood bij een verkeersongeluk in Frankrijk, terwijl een jongetje in Limburg overlijdt door een omvallende deur.In de Ardèche verplettert een rotsblok een man uit Almere. Wachtmeester Peter Audenaerde (27) van de Koninklijke Marechaussee, vier weken gedetacheerd bij de Franse gendarmerie in de Ardèche, begeleidt de getroffen familie. Nederland stuurt elk jaar agenten en wegenwachters naar het buitenland om vakantiegangers op te vangen.

Het vallende rotsblok veroorzaakt een familiedrama. De 46-jarige vader overlijdt ter plaatse, zijn 8-jarige dochter raakt in coma. Een traumahelikopter vervoert het meisje naar een ziekenhuis. Overplaatsing is echter noodzakelijk. De traumaheli stijgt opnieuw op.

Audenaerde krijgt al snel een melding van het gezinsdrama. ,Natuurlijk houd je er in je achterhoofd rekening dat zoiets zich kan voordoen, maar toch verwacht je absoluut niet dat het daadwerkelijk gebeurt.”

De begeleiding van de familie noemt hij „heavy.” „Zo’n voorval laat je niet koud. Het is niet een kwestie van even een paar verzekeringspapieren invullen. Nee, je wilt er zijn voor je landgenoten. Jij bent op dat moment de Nederlander in uniform.”

Audenaerde onderhoudt voortdurend contacten met de familie, de gendarmerie, de ambassade, terwijl hij intussen de pers te woord moet staan. „Dat is heftig. Er moet enorm veel geregeld worden. De persoonlijke wensen van de familie komen niet altijd overeen met de eisen in het onderzoek. Hier een middenweg in te vinden is niet altijd gemakkelijk. Ik moest wel eens slecht nieuws brengen.”

De rompslomp na een dodelijk ongeval in het buitenland is groot. „Je moet bijvoorbeeld een gedetailleerde aangifte van het gezin over het voorval opnemen. Zij zitten daar natuurlijk absoluut niet op te wachten. Dat vraagt tact en invoelingsvermogen.”

Een hulpverlener moet op zo’n moment een knop kunnen omzetten. „Ik móét nuchter reageren, ook in het belang van het gezin. Als je dat niet kunt, moet je niet bij de marechaussee gaan.” Zijn tien jaar marechaussee-ervaring komt hem goed van pas, evenals een ernstig ongeluk dat hem vijf jaar geleden overkwam. „Ik stond toen aan de andere kant. Je kunt je daardoor beter inleven in zo’n familie.”

Ondanks de dramatische gebeurtenissen wil Audenaerde opnieuw naar het buitenland. „Het voelt alsof ik in vier weken werk van een halfjaar heb verzet. Toch is het een supermooie ervaring. Het geeft voldoening.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer