Binnenland

Einde noodopvang ex-asielzoeker in zicht

Bijna zeventig gemeenten bieden nog noodopvang aan in totaal ongeveer 750 ex-asielzoekers. De gemeenten hebben vier maanden de tijd om hen daaruit te krijgen en alle noodopvang te beëindigen.

ANP
4 September 2009 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 08:35

Staatssecretaris Albayrak van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben er veel vertrouwen in dat dit gaat lukken, al gaven ze gisteren na onderling overleg geen harde garanties.Het stoppen van noodopvang door gemeenten was in 2007 een voorwaarde van Albayrak om te komen tot een pardonregeling voor een ‘oude’ groep asielzoekers. Gemeenten beloofden toen dat ze uiterlijk eind dit jaar niet meer zullen meewerken aan noodopvang, die in het leven is geroepen om te voorkomen dat afgewezen asielzoekers op straat rondzwerven.

Justitie en de gemeenten hebben nu afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat er op de afgesproken tijd echt geen noodopvang meer is. Daarbij wordt gezocht naar individuele oplossingen. Zo laat Albayrak alle lopende aanvragen van de betrokken asielzoekers voor een verblijfsvergunning versneld afhandelen, zodat snel duidelijk wordt wie mag blijven en wie het land moet verlaten.

Circa 20 van de 68 gemeenten die op dit moment noodopvang ondersteunen, hebben nog geen voorbereidingen getroffen om hiermee te stoppen. De Dordtse burgemeester Bandell, voorzitter van de commissie asiel van de VNG, wilde geen namen van gemeenten noemen. Hij gaf wel aan dat de VNG contact met hen opneemt om te vragen wat er aan de hand is en wat er nodig is om de afspraken met het Rijk te kunnen nakomen.

Deze gemeenten hebben onder meer zorgen over het lot van asielzoekers die hun aanvraag om medische redenen hier mogen afwachten en over alleenstaanden die bij aankomst in Nederland minderjarig waren maar inmiddels meerderjarig zijn.

Albayrak komt in het najaar met plannen om zieke asielzoekers op te vangen. Sommige mensen uit de noodopvang kunnen ook tijdelijk worden ondergebracht in een vrijheidsbeperkende locatie van justitie.

Uit onderzoek in opdracht van de VNG blijkt dat eind december 2007 ruim 2100 mensen in de noodopvang verbleven. Nu zijn dat er dus nog zo’n 750. Bijna 200 van hen hadden asiel gevraagd onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001), maar vielen niet onder de pardonregeling. Van de gemeenten bood 60 procent nooit noodopvang aan ex-asielzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer