Amerika wil respect voor Afghanen
Sinds de komst van president Obama rijden Amerikaanse voertuigen niet meer als bulldozers door Afghanistan. Het welzijn van de burger staat voorop en niet langer de confrontatie met de taliban.
Dat stelde de nieuwe Amerikaanse NAVO-ambassadeur, Ivo Daalder, donderdagavond tijdens een lezing voor de Atlantische Commissie in Den Haag.De komst van Daalder werd door het vaste publiek van de Atlantische Commissie –(voormalig) diplomaten en deskundigen internationale relaties– met spanning tegemoet gezien. Hij is niet alleen de man die het verhaal van Barack Obama uitdraagt, hij is ook Nederlander van geboorte. Zijn vader, de Leidse prof. H. Daalder, zat op de voorste rij.
Maar meer Nederlands dan „goedemiddag dames en heren” kwam er bij de ambassadeur niet uit. De voorzitter had al aangekondigd dat hij „Amerika en niets anders” zou vertegenwoordigen.
De nieuwe benadering in Afghanistan heeft al vele levens gered, stelde de ambassadeur. „Commandant McCrystal heeft vanaf de eerste dag andere gedragsregels doorgevoerd. Voorheen belde men gelijk om zwaar geschut als de taliban een huis binnenging. Vandaag onderzoekt men eerst of er burgers binnen zijn.”
Ook in het verkeer treedt men anders op. „Men hoeft niet als bulldozers al het andere verkeer van de weg te drukken. We treden op met respect voor de bevolking en de plaatselijke gewoontes.”
In internationale contacten heeft Amerika zijn toon ook veranderd. „We hebben gekozen voor de drieslag van luisteren, leren en leiden. Dat gaat nog steeds door.”
Intussen blijft het doel van de operatie in het verre land gelijk: „Voorkomen dat Afghanistan ooit opnieuw een vrijhaven voor terroristen wordt. Het land mag niet afglijden naar waar het was op 11 september. Er is echter weinig tijd, dus het moet meteen goed gebeuren.”
De strategie is echter wel veranderd. „We hebben veel geleerd van Nederland, met zijn geïntegreerde benadering van defensie, diplomatie en ontwikkeling. Ook volgens Washington is dat exact het juiste raamwerk.”
Over de resultaten in de ‘Nederlandse’ provincie Uruzgan was de Amerikaanse ambassadeur heel goed te spreken. „Voor het grootste deel van de bevolking is het vandaag veel veiliger. En de kindersterfte is met 25 procent gedaald.”
Met Nederland te prijzen leidde Daalder zijn omfloerste verzoek aan Nederland in om de troepen volgend jaar niet helemaal terug te trekken. „Nederland presteert boven zijn vermogen. Dat zien wij ook. Toch zou Nederland moeten overwegen door te gaan. Het is goed dat Afghanistan weet dat de hele internationale gemeenschap het land helpt om op eigen benen te staan.”
Daalder bestreed herhaaldelijk dat de operatie uiteindelijk toch maar een Amerikaanse missie is. „Van de ”bodybags” gaat 40 procent niet naar de Verenigde Staten. De Europese landen zetten doorlopend meer troepen in. Het is zo een echte NAVO-operatie.”
Hij keerde zich ook tegen de bewering van een vragensteller dat de taliban „steeds meer politieke legitimatie” krijgt. Daalder: „Uit peilingen blijkt dat de taliban helemaal niet populair is. Het punt is echter dat de taliban wel veiligheid kan bieden. Maar hebben ze ooit een school gebouwd? Wij moeten een alternatief bieden dat niet alleen orde en veiligheid biedt, maar ook gerechtigheid. Hoop in plaats van vertwijfeling.”
De nieuwe Nederlandse ambassadeur bij de NAVO, Frank Majoor, die maandag aantreedt, vroeg zich af of Daalder niet „te optimistisch” was over Afghanistan. Daalder: „Ja Frank, dit is nu waarom ik Amerikaan ben.”