Kabinet Iran kiest harde toon
De nieuwe minister van Defensie van Iran, Ahmad Vahidi, is donderdag zijn eerste werkdag gelijk begonnen het vuurtje tegen Israël op te stoken. Het parlement keurde gisteren de benoeming van het nieuwe kabinet goed.
Minister Vahidi, die wordt verdacht van een terreuraanslag op een Joodse instelling in Argentinië in 1994 waarbij 85 mensen omkwamen, noemde zijn benoeming „een beslissende klap voor Israël.” Zowel de Verenigde Staten en Argentinië als Israël hebben geprotesteerd tegen zijn benoeming.Vahidi zei later tegen verslaggevers dat „modernisering van het defensievermogen van het land” zijn eerste prioriteit zal zijn.
Het parlement wees drie van de 21 voorgedragen ministers af: de minister voor Energie en twee vrouwen voor de ministeries van Welzijn en van Sociale Zekerheid. Ahmadinejad heeft drie maanden de tijd om nieuwe kandidaten voor te dragen.
In een toespraak kort voor de stemming riep Ahmadinejad het parlement op tot brede steun aan zijn regering, om de „vijanden” van het land op hun nummer te zetten. Ook zei hij dat Iran niet zal buigen voor westerse druk om over zijn nucleaire programma te onderhandelen, op straffe van sancties. „Niemand kan Iran sancties meer opleggen. Wij zijn blij met sancties. Wij kunnen onszelf redden. Maar wij hebben ons pakket voorstellen gedaan”, zei hij.
Tijdens het debat kreeg Ahmadinejad ook stevige kritiek: zijn radicale buitenlandbeleid heeft het land „geïsoleerd”, zo zeiden volksvertegenwoordigers. Geen enkel westers land heeft Ahmadinejad de afgelopen jaren uitgenodigd. Dat is „zeer pijnlijk” voor Iran, aldus de parlementariërs.
In het Iraanse kabinet zit nu ook voor het eerst een vrouwelijke minister. Marzieh Vahid Dastjerdi gaat Volksgezondheid leiden. Overigens betekent haar benoeming geen vooruitgang voor de vrouwenemancipatie in Iran. Ze staat te boek als zeer behoudend islamitisch en pleit bijvoorbeeld voor gescheiden medische voorzieningen voor mannen en vrouwen.
Vandaag proberen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Stockholm het gesprek met Iran weer vlot te trekken. De EU wil in overleg blijven over het atoomprogramma. De Zweedse minister en voorzitter Carl Bildt heeft al gezegd dat de bijeenkomst niet is bedoeld om nieuwe sancties aan te kondigen, maar om Iran te verleiden.
Gezanten uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, China en de Verenigde Staten ontmoetten elkaar woensdag al in Frankfurt en drongen er bij Iran op aan om weer de dialoog aan te gaan voordat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties later deze maand in New York bijeenkomt. De EU heeft nog geen reactie uit Teheran over onderhandelingen.