Theologiestudies in trek, maar niet overal
Religie heeft het tij mee. Het aantal vooraanmeldingen voor religiestudies aan de Nederlandse universiteiten lijkt dat te bewijzen. De klassieke theologische opleidingen boeken echter niet overal winst.
De meeste woordvoerders houden een slag om de arm. Vooraanmeldingen zijn nog geen definitieve inschrijvingen. Ze geven een eerste indicatie van de populariteit van een opleiding. De cijfers worden dit jaar officieel geregistreerd en verstrekt door zowel de Informatie Beheer Groep als de site Studielink, waar toekomstige studenten zich inschrijven voor het hoger onderwijs.Volgens een overzicht van de IB-Groep meldden reeds 195 studenten zich aan voor een religiestudie, een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Uit een belronde langs de universiteiten blijkt echter dat het aantal vooraanmeldingen vaak moet worden bijgesteld.
Een daling is er voor de universiteiten in Leiden en Utrecht. De studie godgeleerdheid in de domstad trekt vooralsnog 43 studenten, onder wie 14 voltijds. Vorig jaar lag het totaal rond deze tijd op 56 vooraanmeldingen.
De bacheloropleiding in Leiden zou zes vooraanmeldingen hebben, maar volgens onderwijsdirecteur J. Magliano-Tromp van het Leids Instituut voor Godsdienstwetenschappen ligt het aantal inschrijvingen inmiddels op tien. Een daling van een derde. Vorig jaar schreven vijftien studenten zich in. „Een behoorlijke dip”, noemt Magliano-Tromp de terugval. „De hele universiteit valt wat weg in vergelijking met andere.” Onderzoek onder studenten die zich wel aanmeldden voor een studie moet uitwijzen wat de oorzaak is van het verlies. De onderwijsdirecteur betreurt de tegenvallende cijfers. „De godsdienstwetenschappen behoren tot onze kernactiviteiten. Maar we vertrouwen erop dat het goed komt.”
Het aantal vooraanmeldingen voor de theologiestudie aan de Universiteit van Tilburg keldert in het overzicht van de IB-Groep van 24 in 2008 naar 7 nu. Volgens decaan prof. dr. Adelbert Denaux zijn er inmiddels zestien inschrijvingen, maar hij spreekt toch van een „serieus verschil” met vorig jaar.
Decaan prof. dr. G. H. van Kooten van de Rijksuniversiteit Groningen meldde woensdag bij de opening van het facultaire jaar een recordaantal studenten die aan de theologische faculteit beginnen. In totaal schreven 72 nieuwe studenten zich in, verdeeld over de opleidingen theologie (16), godsdienstwetenschap (43) en geestelijke verzorging (13). Het gaat om een toename van 20 procent.
De Radboud Universiteit in Nijmegen krijgt er ten opzichte van vorig jaar enkele theologiestudenten bij. Het valt persvoorlichter Ignace de Haes op dat vooral het aantal jonge voltijdsstudenten toeneemt. Dat zijn er nu tien. „Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Voorheen studeerden vooral ouderen theologie. De belangstelling voor theologie neemt toe.”
Ook aan de Amsterdamse VU is een toename zichtbaar: 38 studenten meldden zich aan, tegen 29 vorig jaar. Waarschijnlijk gaan acht van hen de opleiding aan het Hersteld Hervormd Seminarium volgen, laat studiecoördinator drs. P. C. Hoek weten. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar.
Aan de Theologische Universiteit Kampen van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt schreven zich tot nu toe tien eerstejaars in, tegen acht vorig jaar. Na een paar jaar van verlies is er nu groei, constateert T. Bruinsma tevreden. Hij noemt het opmerkelijk dat er dit jaar drie studenten van buiten instromen die geen vooropleiding in Kampen volgden.
De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in dezelfde plaats vindt het nog te vroeg voor het noemen van getallen.
W. van der Zande-de Roo van de Theologische Universiteit Apeldoorn concludeert dat er aan de TUA steeds vaker vraag is naar het volgen van een eigen route binnen de bestaande opleiding. Aan de toename van mensen die losse vakken of de tweejarige cursus klassieke talen volgen, bemerkt de universiteitssecretaresse dat er „steeds meer belangstelling” is voor theologie. Van de honderd voltijdsstudenten volgen er nu twaalf een eigen route. Dit jaar beginnen er dertien studenten aan een theologieopleiding, onder wie elf eerstejaars.