Binnenland

Forse groei incidenten in openbaar vervoer

AMSTERDAM (ANP) – Het aantal strafbare incidenten in het stads– en streekvervoer is in drie jaar tijd fors gegroeid. Geweld, bedreigingen, berovingen, ernstige overlast en vandalisme stegen vorig jaar in bus en tram met 33 procent. De vervoersbedrijven verwachten dit jaar een soortgelijke toename.

3 September 2009 07:05Gewijzigd op 14 November 2020 08:34
AMSTERDAM - Taskforce meldt toename van incidenten in bus en tram met 33 procent. Foto ANP
AMSTERDAM - Taskforce meldt toename van incidenten in bus en tram met 33 procent. Foto ANP

Dit schrijft Sp!ts donderdag op basis van een analyse van de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer die in het bezit is van de krant. Een duidelijke reden voor de stijging van het aantal incidenten is niet te geven. Mogelijk is het personeel eerder bereid incidenten te melden door de „toenemende aandacht voor onveiligheid in het publieke domein", schrijft de Taskforce.Vooral in de bus gaat het vaker mis. Over het algemeen is er meer agressief gedrag. De meeste incidenten gebeuren ’s middags en ’s avonds en tijdens het nachtvervoer in de weekeinden. Doordeweeks gaat het vermoedelijk om scholieren en in de weekeinden om stappers.

Het totaalaantal meldingen, waarin behalve de strafbare zaken ook scheldpartijen, hinderlijk gedrag, betalingsproblemen en andere verstoringen zijn meegeteld, stijgt sterk. De vervoersbedrijven Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia registreerden in 2007 nog 3869 incidenten. In 2008 waren dat er 4711. De bedrijven denken dit jaar nog eens uit te komen op een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van 2008.

Volgens de Taskforce hebben chauffeurs, conducteurs en toezichthouders in de Randstad wat vaker met agressie te maken dan collega’s in de provincie. Dit verschil neemt de laatste jaren af.

De Taskforce, met daarin onder meer de vervoerders, bonden, politie, het Openbaar Ministerie en de overheid, wil met een aantal maatregelen het openbaar vervoer veiliger maken. Zo moet het toezicht in het ov worden uitgebreid en dienen er reisverboden te komen voor raddraaiers. Ook moet het eenvoudiger worden schade te verhalen op daders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer