Economie

Bos hoopt op aanpak van bonus

Nu het stof van de kredietcrisis is neergedaald en geplaagde economieën zelfs lijken op te veren, vallen bankiers terug in oude patronen. De bonus beklijft, tot grote ergernis van minister Bos van Financiën.

Marcel ten Broeke
2 September 2009 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 08:34
De bonus beklijft, tot grote ergernis van minister Bos van Financiën. Foto ANP
De bonus beklijft, tot grote ergernis van minister Bos van Financiën. Foto ANP

Na eind vorig jaar nog door de overheid met geld van de belastingbetaler te zijn gered, maken banken in met name de Verenigde Staten en Frankrijk inmiddels weer flinke winsten.Staatssteun wordt in record­tempo terugbetaald en bonus­sen –doordat ze risicovol ge­dragzouden uitlokken breed be-schouwd als een van de oorzaken van de kredietcrisis– zijn te-rug van eigenlijk niet weggeweest.

In Amerika bleek onlangs dat bij drie grote banken (Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan Chase) de bonuspot van vorig jaar de winst overtrof. In Frankrijk meldde BNP Paribas afgelopen maand, tot woede van bijkans heel Frankrijk, ruim 1 miljard euro te hebben gereserveerd voor nieuwe bonussen.

In aanloop naar de G20-bijeenkomst later deze maand in Amerika, heeft de Franse president Sarkozy de druk opgevoerd om banken te verplichten af te zien van forse bonussen voor hun personeel. Ook de Duitse bondskanselier Merkel zou genegen zijn bankiers aan hardere afspraken te willen binden. Dit tot groot genoegen van Bos, zo meldde hij gisteren in zijn weblog. „Zelfs Brown komt in beweging, dat hebben we niet eerder meegemaakt. Ik ben benieuwd of het lukt.”

Daarvan is de Nederlandse schatkistbewaarder echter nog niet overtuigd. Volgens Bos wa-ren er de afgelopen tijd wel va-ker „heldhaftige verhalen” te horen over de aanpak van de bonuscultuur, maar „de volgende dag hoorde je er dan al niets meer over.” Niet zelden, aldus Bos, vanwege de angst van regeringsleiders dat bankiers naar het buitenland zouden kunnen vertrekken na strengere regelgeving. De wereld op zijn kop, stelt hij. „Als het er echt om spant, horen regeringen banken in de houdgreep te houden, niet andersom.”

Als alle landen hetzelfde beleid voeren valt die schroom echter weg. Bos: „Het zou een prachtresultaat zijn als we dat uit de G20-bijeenkomst kunnen krijgen.” Komend weekeinde proberen de ministers van Financiën van de 20 belangrijkste economieën (in aanwezigheid van Bos) in Londen hierover overeenstemming te bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer