Binnenland

Kritiek op gemeenten om aanpak jaarwisseling

Veel gemeenten schieten nog steeds tekort in de preventie en aanpak van ongeregeldheden rond de jaarwisseling.

Binnenlandredactie
2 September 2009 08:28Gewijzigd op 14 November 2020 08:34
APELDOORN – De afgelopen jaarwisseling kende minder incidenten en minder schade dan de viering van Oud en Nieuw het jaar ervoor. Toch blijken er nog grote verschillen te bestaan tussen gemeenten hoe ze de overlast rond de jaarwisseling aanpakken en prober
APELDOORN – De afgelopen jaarwisseling kende minder incidenten en minder schade dan de viering van Oud en Nieuw het jaar ervoor. Toch blijken er nog grote verschillen te bestaan tussen gemeenten hoe ze de overlast rond de jaarwisseling aanpakken en prober

Dat concludeert Otto Adang van de Politieacademie in zijn onderzoek ”Van Oud naar Nieuw Blijven leren van jaarwisselingen” dat vanmorgen is aangeboden aan Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken).Hoewel de afgelopen jaarwisseling rustiger verliep dan de editie van een jaar eerder, is het volgens Adang nog te vroeg om te spreken van een trend. De jaarwisseling van 2007/2008 verliep bijzonder onrustig en de hoeveelheid incidenten bij 2008/2009 ligt op hetzelfde niveau als de jaren ervoor.

Adang verwijt gemeenten dat ze nog maar zelden een verbinding leggen tussen de problematiek rond de jaarwisseling en alledaagse orde- en veiligheidsproblemen. Volgens de politieonderzoeker liggen juist die algemene orde- en veiligheidsproblemen vaak ten grondslag aan de onveiligheid rond de jaarwisseling.

Gemeenten op het platteland beseffen volgens hem te weinig dat de jaarwisselingsproblematiek vaak verband houdt met overmatig alcoholgebruik door jongeren. Uitzondering daarop vormen volgens hem de verscherpte aandacht voor en aanpak van zogeheten drankketen in bepaalde gemeenten van de biblebelt.

Ook zijn sommige gemeenten zich volgens Adang te weinig bewust van de verhouding tussen bepaalde groepen en autoriteiten en de angst van sommige burgers om melding te maken van vernielingen.

Door de aandacht voor de jaarwisseling is volgens de politieonderzoeker een politiek-maatschappelijk klimaat ontstaan in de sfeer van „een goede burgemeester is op de jaarwisseling voorbereid”. „Dit heeft ook tot gevolg dat gemeenten die problematische jaarwisselingen teveel op zijn beloop laten, onderschatten of bagatelliseren, beginnen op te vallen.”

Volgens Adang zijn nieuwe maatregelen niet nodig. Hij waarschuwt echter voor verslapping van de aandacht of het nog steeds onvoldoende investeren in een goede aanpak. Adang: „We zijn veel goede werkwijzen en lokale successen tegengekomen.” Hij noemt Staphorst als voorbeeld waar de jaarwisseling door de inzet van vrijwilligers een succes werd.

„Daar kunnen veel gemeenten nog wat van leren. Doorgaan met de goede werkwijzen die nu bekend zijn en deze verder verbeteren en uitwisselen is relevanter dan nieuwe maatregelen verzinnen of de focus verschuiven naar een landelijke aanpak van vuurwerkoverlast.”

Lees HIERhet volledige rapport van de Politieacademie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer