Milieuramp dreigt bij Madagaskar
ANTANANARIVO (ANP) – Een Turks vrachtschip dat 3 kilometer ten zuiden van Madagaskar in nood is geraakt, heeft zoveel diesel, olie en fosfaat verloren, dat een ecologische ramp dreigt. Het 189 meter lange schip had een lading van 39.000 ton fosfaat aan boord. Dat berichtte de Malagassische krant L’Express dinsdag.
Volgens de krant is al zeker 383.000 liter diesel, 7000 liter olie– en afvalwater en een deel van de lading in zee gelekt. De zuidkust van het land bij Kaap Sainte Marie is over een lengte van 60 kilometer vervuild. Volgens getuigen zien verschillende plekken sinds enkele dagen zwart van de olie. „Ook liggen er veel kleine dode vissen”, aldus een getuige. De regering heeft visserij in het gebied verboden en inwoners in de regio mogen geen vis meer eten die daar is gevangen.Het schip MS Gulser Ana raakte door nog onbekende oorzaak in nood in een gebied dat rijk is aan kreeften. De geredde bemanningsleden spraken van zwarte rook op het schip. De regering is met de eigenaar van het schip in onderhandeling over een schadevergoeding.
Kaap Sainte Marie Park is sinds 1962 een beschermd gebied voor schildpadden. Van augustus tot november zwemmen voor de kust ook veel walvissen.
Milieuactivisten vrezen dat de gelekte olie en diesel de vele koraalriffen in het gebied aantasten. Die zijn populair bij toeristen. De fosfor levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar kan wel een explosieve algengroei veroorzaken, wat een bedreiging vormt voor het kwetsbare ecosysteem.
De eerste experts zijn ingezet voor een schoonmaakactie. Rondom Madagaskar lijden schepen wel vaker schipbreuk, maar dit is de eerste keer dat de eilandstaat wordt getroffen door een grote hoeveelheid gelekte brandstof.
In Madagaskar leven unieke planten en dieren, zoals de Madagaskardaggekko’s, lemuren (halfapen), tenreks (spitsmuisachtigen) en fretkatten (roofdieren), maar ook de Flamboyant–plant en de in Europa als kamerplant bekende Dracaena marginat.