Economie

„Shell niet openhartig over depot Manilla”

DEN HAAG (ANP) – Shell heeft niet voldaan aan internationale standaarden over openheid rond een oliedepot in de Filipijnen. Tot die conclusie komt het Nationaal Contact Punt (NCP), dat onderzoekt of bedrijven zich houden aan richtlijnen van de OESO, de organisatie van westerse industrielanden, over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

31 August 2009 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 08:33
heeft niet voldaan aan internationale standaarden over openheid rond een oliedepot in de Filipijnen. Foto ANP
heeft niet voldaan aan internationale standaarden over openheid rond een oliedepot in de Filipijnen. Foto ANP

Het NCP behandelt meldingen en werkt onafhankelijk van de Nederlandse overheid. Het secretariaat is ondergebracht in het ministerie van Economische Zaken. Een organisatie in Manilla had in samenwerking met onder meer Milieudefensie een klacht ingediend over het olieplatform, omdat de Shell–dochter ondanks een verordening het oliedepot niet wilde verplaatsen uit een dichtbevolkte wijk.Het NCP stelde maandag in een verklaring dat het niet heeft kunnen vaststellen dat de Shelldochter lokale besluitvorming heeft gemanipuleerd. Onderzoek door de Milieudienst Rijnmond, in opdracht van het NCP, wees bovendien uit dat de huidige situatie van het oliedepot in Pandacan niet ongezond of onveilig is. Het NCP tikt Shell toch op de vingers, omdat de onderneming beter had moeten communiceren met alle betrokkenen.

De indieners van de klacht hadden overigens geen vertrouwen meer in tussenkomst van het NPC, toen de autoriteiten in Manilla een verordening introkken en het oliedepot toestonden op de omstreden locatie te blijven.

Shell zegt zeer tevreden te zijn met de uitkomst. „De meerderheid van de klachten is afgewezen. Wij zijn bereid om de aanbevelingen op te volgen en meer te communiceren met de lokale bevolking”, aldus een Shell–woordvoerder.

Milieudefensie stelt in een reactie op de uitspraak van het NCP dat wederom blijkt dat de vrijwillige OESO–richtlijnen niet effectief zijn voor het oplossen van conflicten tussen lokale bewoners en grote internationale bedrijven. Het NCP stond volgens deze organisatie machteloos in de drie jaar durende procedure, doordat het Shell niet kon dwingen om cruciale informatie te delen. Milieudefensie blijft zich inzetten voor verplaatsing van het depot, waarover in de Filipijnen nog juridische procedures lopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer