Ex-RAF-lid opgepakt voor moord
De politie in Berlijn heeft het voormalige RAF-lid Verena Becker gearresteerd. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op 7 april 1977 op de toenmalig procureur-generaal Siegfried Buback en diens twee begeleiders. Becker zou echter niet hebben geschoten.
De 57-jarige Becker is vrijdag voorgeleid. Zij werd in 1977 ook al verdacht van medeplichtigheid aan de moord, maar die verdenking kon toen niet hard gemaakt worden. Op grond van verklaringen van voormalig RAF-lid Peter-Jürgen Boock werd het onderzoek heropend.Daarbij zijn onder andere de omslagen van de brieven waarin de Rote Armee Fraktion de verantwoordelijkheid opeiste opnieuw onderzocht met DNA-technieken die toentertijd nog niet bestonden. Daarbij zou erfelijk materiaal van Becker op brieven zijn aangetroffen. Bij een huiszoeking op 20 augustus werden in de woning van Becker documenten en andere zaken gevonden die haar in verband met de aanslagen brengen en waaruit zou blijken dat zij daadwerkelijk een van de daders was.
Twee schutters vuurden destijds vanaf een motorfiets op Buback en zijn lijfwachten terwijl die in Berlijn voor een verkeerslicht stonden te wachten.
Als hoofddaders van de moord golden lange tijd Christian Klar, Knut Folkerts en Günther Sonnenberg. Volgens het openbaar ministerie is nu gebleken dat Becker „wezenlijke bijdragen ter voorbereiding en uitvoering van de aanslag” heeft geleverd.
Becker werd in december 1977 wel veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens haar betrokkenheid bij een andere schietpartij. Op dat moment had ze al een lange criminele carrière achter zich. Op haar twintigste werd ze voor het eerst veroordeeld tot een gevangenisstraf, wegens haar betrokkenheid bij een reeks bankroven en een bomaanslag in Berlijn, waarbij één persoon om het leven kwam. In totaal werd Becker van betrokkenheid bij zes moorden beschuldigd.
Ze kreeg zes jaar jeugddetentie, maar werd een jaar later alweer in vrijheid gesteld. Ze bezocht een opleidingskamp voor terroristen in Jemen en ontmoette daar leden van de RAF. Op haar 25e werd ze lid van deze organisatie, die vooral in de jaren zeventig verantwoordelijk was voor een lange reeks aanslagen, ontvoeringen en bankovervallen.
Na haar veroordeling eind ’77 duurde het vier jaar voordat Becker weer van zich deed spreken. Ze zocht toen contact met justitie en gaf informatie over de aanslag op Buback. Volgens haar vuurde Stefan Wisniewski de dodelijke schoten af. In november 1989 kreeg Becker gratie, waarop ze zich weer in Berlijn vestigde.
De RAF wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker dertig mensen. De gewelddadige groepering ontbond zichzelf tien jaar geleden.