GVB: Invoering chipkaart gaat soepel
Het openbaarvervoerbedrijf GVB is vooralsnog tevreden over de invoering van de ov–chipkaart in de Amsterdamse metro. Dat zei directeur Gertjan Kroon na de ochtendspits. „Het algemene beeld is dat het soepel is gegaan. Volgens Kroon stonden er op verscheidene stations wel rijen voor de verkoopautomaten en de toegangspoortjes, maar die waren in de meeste gevallen niet extreem lang.
Verder kregen verscheidene verkoop– en oplaadautomaten te maken met een storing. Er bleven bijvoorbeeld kaartjes vastzitten of de geldbakjes raakten vol. Het GVB had circa 860 extra mensen ingezet om reizigers te helpen. Ook vrijdag zijn nog zo’n achthonderd medewerkers op de stations aanwezig.Ook Rover vond dat de afschaffing van de strippenkaart in de Amsterdamse metro donderdag goed verloopt. Dat zei een woordvoerder. „Ik heb eigenlijk moeten constateren dat het best wel liep. Ik heb geen echte problemen gezien.”dat het best wel liep. Ik heb geen echte problemen gezien”, zei een woordvoerder.
Volgens de zegsman komt dat onder meer doordat het openbaarvervoerbedrijf GVB veel medewerkers heeft ingezet die reizigers op de stations uitleg geven.„Het heeft ook te maken met alle begeleiding. Er zijn een paar honderd mensen ingezet. Je wordt met het grootste gemak door de poortjes geleid”.
Rover had alleen kritiek op de stations waar reizigers zowel de trein als de metro kunnen pakken. Daar zijn zoveel in– en uitcheckpunten dat mensen in de war raken. Passagiers die op station Amstel bijvoorbeeld willen overstappen van de metro op de trein, moeten hun chipkaart op het perron langs een paal halen. Willen ze het station uit, dan moeten ze die palen juist negeren en bij de poortjes in de hal uitchecken.
Tot acht uur ’s avonds waren reizigers 157.000 keer met een ov–chipkaart de metro binnengegaan. Uit een onderzoek van het GVB is gebleken dat 98 procent van de reizigers wist dat donderdag de poortjes in de ondergrondse dichtgingen.
Het is de bedoeling dat volgend voorjaar de strippenkaart in Amsterdam helemaal wordt afgeschaft. De Stadsregio Amsterdam bekijkt de komende weken de ervaringen met de chipkaart in de metro, en verwacht dit najaar een officieel verzoek bij staatssecretaris Huizinga (Verkeer) voor het afschaffen in bus en tram in te dienen.