Christenen in Oezbekistan steeds meer onder druk
Christenen in Oezbekistan worden in toenemende mate gehinderd en bedreigd door de overheid. Dat bericht Friedensstimme Nederland.
In de plaats Moebarek heeft de geheime politie de afgelopen weken verscheidene keren de samenkomsten van de niet-geregistreerde baptistengemeente verstoord, aldus Friedensstimme. De mededelingen van deze organisatie sluiten aan bij internationale waarnemingen in Oezbekistan over de algehele mensenrechtensituatie.
Friedensstimme meldt dat als aanleiding voor dergelijke invallen door de Oezbeekse overheid vaak aangevoerd wordt dat de baptistengemeenten zich niet willen laten registreren. Ook in Moebarek was dit het geval. Leden van de geheime politie vielen bij de huisgemeente binnen en dreigden het gebouwtje af te breken als de baptistengemeente zich niet zou laten registreren. Bij de invallen werd de geheime politie vergezeld door A. N. Saidov, rechercheur van de opsporingsbrigade van Moebarek.
Moebarek ligt in het zuiden van Oezbekistan, niet ver van de grens met Turkmenistan. Hoewel de Oezbeekse wetten evangelisatie verbieden, laat de plaatselijke baptistengemeente zich er niet van weerhouden te evangeliseren onder de lokale bevolking, aldus Friedensstimme.
Eind vorig jaar berichtte VN-rapporteur prof. Th. van Boven nog dat folteringen in Oezbekistan tot het systeem behoren. „Het zit zo diep in de gewoonten van het land dat er moeilijk iets aan te veranderen is”, aldus de VN-rapporteur. Volgende maand worden zijn bevindingen in een officieel rapport openbaar gemaakt.
Van Boven: „Marteling is zo normaal in dat land dat zelfs de medische sector erin wordt betrokken. Dokters tekenen soms zomaar een verklaring waarop staat dat wonden die duidelijk door foltering zijn veroorzaakt, een andere oorzaak hebben. Ik dacht dat de medische professie in die landen min of meer dezelfde ethische codes had als in het Westen, maar dat bleek anders. Doodvonnissen zijn ook vaak op afgedwongen bekentenissen gebaseerd.”
De VN-rapporteur zal in het rapport stellen dat Oezbekistan een van de meest onderdrukkende landen ter wereld is. „De rechter is niet onafhankelijk, maar de aanklager overheerst. Heel veel van het systeem komt rechtstreeks uit de Sovjet-Unie. Zolang dit systeem bestaat, is er geen uitzicht op verbetering.”