Grote partijen omarmen digitale boek
Het duurt nog wel even voordat het lezen van een boek op elektronica gewoon wordt. Maar het begin is er.
Een aantal grote partijen is in Nederland gestart met grootschalige verkoop van digitale boeken. Daaronder bevinden zich internetwinkel Bol.com en de boekhandelketens Selexyz en Van Stockum.De Japanse elektronicafabrikant Sony ondersteunt dit met de introductie van leesapparaten die tot dusver vooral hun weg vonden in de Verenigde Staten.
Sony kondigde woensdag een innige samenwerking aan met Bol.com. Daardoor wordt het mogelijk op een gemakkelijke wijze e-boeken te kopen en over te zetten naar zogenoemde e-readers, die honderden boeken kunnen opslaan.
In eerste instantie zijn via Bol.com een kleine 2000 Nederlandse en meer dan 100.000 buitenlandse titels beschikbaar. Grote uitgevers als PCM en NDC-VBK doen mee.
Bol.com-directeur Daniel Ropers sprak van „de grootste vernieuwing sinds de boekdrukkunst. Vanaf nu kan iedereen een bibliotheek bij zich dragen.”
De introductie had nogal wat voeten in de aarde. In de VS is de e-reader al ruim een jaar in opmars, vooral dankzij inspanningen van Sony met zijn Readermodellen en dankzij internetwinkel Amazon.com met de Kindle. Het kostte in Nederland moeite om alle partijen op één lijn te krijgen, aldus Ropers. „Maar inmiddels is iedereen enthousiast, waardoor we de voordelen van digitaal lezen voor alle Nederlanders toegankelijk kunnen maken.”
E-readers maken gebruik van een speciale digitale inkt, waardoor de tekst gemakkelijk op een scherm is te lezen. Zelfs bij fel zonlicht, stellen de partijen. Ze spreken van een „natuurlijk leeservaring.”
Op de boeken zit kopieerbeveiliging, maar kopers wordt wel toegestaan om een download op meerdere apparaten te zetten. Volgens Ropers moet daarmee illegale downloaders de wind uit de zeilen worden genomen.
Sony nestelt zich gelijk als prijsvechter op de Nederlandse markt. De goedkoopste e-reader van de fabrikant kost 199 euro. Het duurste, met touchscreen en ruimte voor een geheugenkaart, kost 299 euro. De meeste leesapparaten die tot dusver beschikbaar waren, zoals iLiad, Cybook en BeBook, zitten daar ruim boven, oplopend tot zelfs 700 euro.
In tegenstelling tot veel van de duurdere e-readers, zijn de apparaten van Sony echter niet uitgerust met een draadloze internetverbinding om boeken te downloaden. De titels moeten met behulp van een kabeltje van de computer naar de e-reader worden gekopieerd. Volgens Sony zou een netwerkverbinding de apparaten veel duurder hebben gemaakt.
De prijzen van de e-boeken zullen ongeveer 20 procent lager zijn dan die van papieren versies, verwacht Bol.com. Overigens geldt voor het digitale boek een btw-percentage van 19 procent, terwijl de papieren versie onder het lage percentage van 6 valt.
Schrijfster Susan Smit vergeleek gisteren de e-reader met de komst van de iPod voor muziek. Zij is er van overtuigd dat het nieuwe speeltje niet het einde van het papieren boek gaat betekenen. „Een boekenkast met al die kleurtjes blijft ook mooi.”