Binnenland

Decennialang touwtrekken over uitdieping Schelde

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) – De uitdieping van de Schelde leidt al decennia tot getouwtrek tussen Nederland en België.

26 August 2009 17:54Gewijzigd op 14 November 2020 08:31
ZOUTELANDE – De uitdieping van de Schelde leidt al decennia tot getouwtrek tussen Nederland en België. Foto ANP
ZOUTELANDE – De uitdieping van de Schelde leidt al decennia tot getouwtrek tussen Nederland en België. Foto ANP

In 1975 ondertekenden Nederland en België al waterverdragen over de Schelde en de Maas: het idee is dat Nederland de Schelde verdiept als België het Maaswater schoner maakt. In 1993 koppelt Nederland een nieuw dossier aan de Schelde: België moet de HSL uit Frankrijk doortrekken naar Nederland. Dat gebeurt. Daarna beginnen de huidige problemen.SEPTEMBER 2000: de uitdieping van de Schelde vanaf 1997 blijkt een grote strop. De kosten lopen hoog op, met name voor België. De geplande natuurcompensatie blijkt lastig. De Tweede Kamer wil geen verdere verdieping meer.

MAART 2002: Nederland en Vlaanderen besluiten te onderzoeken of de Westerschelde verder verdiept kan worden.

NOVEMBER 2004: Nederland en Vlaanderen spreken af de Schelde tot 13,10 meter te verdiepen. Het werk kan in 2007 beginnen.

MAART 2005: Tegelijk met een akkoord over de HSL komt de afspraak dat er 1000 hectare natuur bij komt als compensatie voor de diepere Schelde. Daarvan komt 600 hectare in Nederland.

DECEMBER 2005: De regeringen ondertekenen het akkoord met de afspraken. Een voorbehoud is er nog waar de 600 hectare natuur in Nederland moet komen.

MAART 2007: Vlaams premier Yves Leterme maant de Tweede Kamer het verdrag te ratificeren. De Kamer doet dat in juli. Een commissie zoekt nog polders om onder water te zetten als natuurcompensatie.

JUNI 2008: Vlaams premier Kris Peeters zegt de vertraging in de Eerste Kamer zat te zijn. De Eerste Kamer stemt in juli schoorvoetend in.

APRIL 2009: Het kabinet besluit de Hedwigepolder niet onder water te zetten als natuurcompensatie, waarbij het de aanbeveling van de commissie Nijpels in de wind slaat. Het kabinet wil buitendijks schorren gaan ontwikkelen.

JULI 2009: De Raad van State legt het uitbaggeren voorlopig stil, omdat de regering „niet met voldoende zekerheid heeft kunnen concluderen dat de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zullen worden aangetast".

AUGUSTUS 2009: De Vlaamse premier Peeters roept de Nederlandse ambassadeur op het matje. Zijn geduld is op. Vlaamse politici roepen op tot een boycot van Zeeuwse mosselen, Vlaanderen weigert 300 miljoen euro mee te betalen voor natuurcompensatie en Antwerpen dreigt met een claim.

De Nederlandse regering belooft de Schelde zonder vertraging uit te diepen. Hoe dat gaat gebeuren, heeft het kabinet nog niet besloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer