Politie moet duidelijk aangeven wat haar taken zijn
De politieregio Twente krijgt een allochtoon als korpschef, de Nederlander Martin Sitalsing. Om te bewijzen dat het diversiteitsbeleid toch werkt, wordt benadrukt dat hij van Surinaamse afkomst is. Een kwestie van definitie kennelijk. Het is maar de vraag of iemand die op 8-jarige leeftijd met zijn familie naar Nederland is gekomen en vervolgens al 39 jaar hier woont en werkt een allochtoon is.
Niettemin is zijn benoeming tot korpschef een hele eer en een felicitatie waard. In het ontdekt worden door de media schuilt een groot gevaar. Zij willen immers, net als de Grieken op de Areopagus, elke dag wat nieuws horen. Dan moet je als aanstaande korpschef ook wel iets nieuws weten te brengen. Dat is hem echter deze week helaas niet gelukt.Kritische grens
Afgelopen week werd hij bevraagd op de bezuinigingen bij de politie van zo’n 190 miljoen euro. De politieorganisatie is aan een kritische grens gekomen en dreigt door de bodem te zakken. In zijn opinie wordt de politie met de bezuinigingen verder uitgekleed en komt de politiefunctie ernstig in gevaar.
De korpschef komt echter niet met een oplossing, maar zoekt een zondebok. Sitalsing vindt het een levensgevaarlijke ontwikkeling dat particuliere beveiligers een rol spelen in het publieke domein, omdat de democratische controle ontbreekt. Het is onbestaanbaar dat de betaler kan bepalen hoeveel politiezorg hij van welke organisatie krijgt.
Een ernstige misser van de aanstaande korpschef. Pas sinds Napoleon kennen we een door de staat georganiseerde politie. Al sinds het begin van de 20e eeuw kennen we particuliere instanties die delen van de politiefunctie, veelal in het private domein, voor hun rekening nemen. In de jaren 70 werd door politiemannen van naam als Nordholt, Straver en Wiarda al ertoe opgeroepen om als politie beter naar de samenleving te kijken en de organisatie daar voortdurend op aan te passen. Het is de politie zelf die particuliere beveiligers inhuurt voor de bewaking van arrestanten en het verrichten van receptiediensten. Er is geen particulier recherchebureau te vinden dat op commerciële basis liquidatieonderzoeken doet. Er is ook geen enkel politiekorps dat de voor- en achterdeur van de HEMA bewaakt.
Sitalsing had er beter aan gedaan aan te geven voor wie en wat de politie wel is. Kerntaken zoals handhaving van de openbare orde, de opsporing van strafbare feiten en de hulpverlening zijn en blijven wezenlijke functies van de politie in het publieke domein. Onderzoek in de afgelopen dertig jaar heeft keer op keer aangetoond dat dit niet verandert. Particuliere beveiligers en private rechercheurs vervullen een functie in het private domein en zijn waar mogelijk dienstig aan de publieke functie.
Herstellen
En als de minister dan 190 miljoen euro wil bezuinigen zonder aan ‘blauw op straat’ te komen, moet niet met een vinger naar private partijen worden gewezen, maar moet klip-en-klaar worden aangewezen wat nog wel en wat niet kan. Als de politie onvoldoende capaciteit heeft om in buurten te surveilleren, om ingewikkelde fraudezaken op te pakken of om notoire oplichters te traceren, weet ik wie de schade voor de burgers proberen te herstellen: private partijen. Dit keer dus helaas geen nieuws van de Areopagus.
De auteur is directeur van IRS Forensic Services & Investigations. Reageren aan scribent? nietbijbroodalleen@refdag.nl.