Stembus Afghanistan biedt weinig hoop voor christenen
De verkiezingen in Afghanistan bieden weinig hoop voor christenen. Er zijn geen aanwijzingen dat de kansrijke presidentskandidaten ook maar iets aan de positie van deze minderheidsgroep willen doen, stelt Open Doors, een organisatie die op de bres staat voor vervolgde christenen.
Al in 2003 schreven ondergrondse christenen in Zuid-Afghanistan een brief aan de toenmalige Amerikaanse president, Bush. Daarin schrijven ze hoe christenen vervolgd worden. „Zij worden verdrukt en gedood. Ze worden door alle mensen als paria’s beschouwd, omdat ze een minderheid zijn. Als deze mensen willen getuigen van de levende God worden ze vermoord. Of het leven wordt hun zo moeilijk gemaakt dat hun kinderen van honger en ziekten sterven.”De briefschrijvers riepen Bush op om te bepleiten dat de rechten voor christenen in de Afghaanse grondwet zouden worden opgenomen. De huidige grondwet schenkt geen aandacht aan christenen. Wel is vastgelegd dat op afvalligheid van de islam de doodstraf staat. De samenleving is ronduit antichristelijk. Met als gevolg dat er enkele duizenden geheime gelovigen zijn die niet openlijk voor hun christen-zijn durven uitkomen.
Christenen van wie hun geloof ontdekt wordt, lopen het risico te worden ontslagen op hun werk, uit hun woning worden gezet of zelfs te worden mishandeld of vermoord door hun eigen familie, dorpsgenoten of moslimextremisten als de taliban.
Afghanistan staat vierde op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, achter Noord-Korea, Saudi-Arabië en Iran. Naast vervolging van de familie en het gebrek aan bescherming van de overheid vormen de taliban een groot probleem.
Overigens verliepen de presidentsverkiezingen vanochtend (Nederlandse tijd) vooralsnog zonder grootschalig geweld. De radicaalislamitische taliban deden wel van zich spreken met een aantal geweldsincidenten. Voor zover bekend kwamen twee personen om het leven. Het ging om twee opstandelingen, die de dood vonden tijdens een vuurgevecht met de politie in de hoofdstad Kabul.
De autoriteiten hebben uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen om incidenten te voorkomen. Ongeveer 300.000 militairen, agenten en andere beveiligers zijn ingezet, onder meer om de circa 7000 stemlokalen te beveiligen. Uit voorzorg is ook de grens met het buurland Pakistan gesloten. Het is bekend dat extremisten van een reeks terreurbewegingen dit land gebruiken als uitvalsbasis voor (zelfmoord)aanslagen in Afghanistan.
De eerste voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen worden waarschijnlijk in het weekeinde bekend. Zittend president Hamid Karzai geldt als de grote favoriet. Volgens diverse gehouden peilingen maakt hij een goede kans op herverkiezing in de eerste ronde van de verkiezingen.
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdulah, een Tadjziek die geldt als belangrijkste rivaal van Karzai, houdt echter hoop op een tweede ronde en op het presidentschap.