Binnenland

De Geus wil stevige aanpak zorgfraudeurs

DEN HAAG (ANP)- Sjoemelende ziekenfondspatiënten moeten in het uiterste geval uit het ziekenfonds gezet kunnen worden. Ook moeten zorgverzekeraars contracten met frauderende medici of andere zorgverleners opzeggen.

31 January 2003 06:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

Dat zei minister De Geus van Volksgezondheid donderdag in een reactie op twee rapporten waaruit blijkt dat er voor vele honderden miljoenen wordt gefraudeerd in de zorg. De Geus was geschokt door de rapporten, die woensdagavond door het tv-programma NOVA naar buiten kwamen. „Wij zijn bezig te kijken hoe we de kosten in de hand kunnen houden. De premies voor de ziektekostenverzekering gaan omhoog. En dan blijkt opeens dat er voor honderden miljoen wordt gefraudeerd.”

Om fraude met zorgpassen moeilijker te maken, wil De Geus dat patiënten zich in de toekomst legitimeren. Het ministerie werkt aan een wetsontwerp hierover, dat later dit jaar naar de Tweede Kamer gaat. Dit moet voorkomen dat mensen die niet zijn verzekerd, met een zorgpasje van een ander en op kosten van diens verzekering geholpen worden.

De rapporten over de fraude, afkomstig van de zorgverzekeraars en justitie, dateren al van 2001, maar De Geus was er niet van op de hoogte. Het rapport is eerder wel op het ministerie beland, zei de bewindsman. „Maar mijn voorganger (in 2001 was dat Borst) heeft toen geen actie ondernomen.” De Geus kon niet zeggen waarom niet. Hij zou graag zien dat de zorgverzekeraars de onderzoeken herhalen, om actuelere cijfers te krijgen.

De Geus vindt, net als de zorgverzekeraars, dat het mogelijk moet worden fraudeurs uit het ziekenfonds te zetten. Een Kamermeerderheid heeft hier grote moeite mee. „In gevallen van ernstige, aperte oplichterij moet dat mogelijk zijn”, vindt De Geus. De overheid houdt overigens wel de plicht onverzekerden in spoedeisende gevallen zorg te verlenen.

Niet alleen patiënten maken zich aan fraude schuldig, maar ook artsen, fysiotherapeuten, apothekers en andere zorgverleners. De verzekeraars hebben nu al de mogelijkheid hiertegen op te treden. „Zij kunnen het contract met hen opzeggen”, aldus De Geus. Het verbaast hem dat zij dit niet al doen.

De Tweede Kamer is verbijsterd over de omvang van fraude en wil weten wat De Geus hieraan gaat doen. De Kamer wil een brief van de minister en volgende week een debat. De VVD vindt dat ook de minister van Justitie daarbij moet zijn.

PvdA, CDA en SP zien niet veel in het idee om mensen die frauderen uit het ziekenfonds te zetten. CDA-Kamerlid Buys vindt het wel erg ver gaan om mensen uit het ziekenfonds te zetten wegens fraude. Fraudeurs kunnen via de rechter worden aangepakt, stelt hij. Ook de PvdA en de SP zitten op die lijn. De overheid heeft een zorgplicht, stelt Arib. „Je kan mensen niet uit het ziekenfonds zetten. Als iemand bijvoorbeeld tbc heeft, moet hij worden behandeld. Dat is ook belangrijk voor anderen.” Als sanctie denkt zij eerder aan boetes. Voor de VVD is het wel bespreekbaar.

VVD-woordvoerder Wilders wil de fraude ook meenemen in het parlementair onderzoek naar wat er is gebeurd met al het extra geld dat in de zorg is gestoken. Zijn verzoek om zo’n onderzoek kreeg eind vorig jaar steun van een Kamermeerderheid. Wilders vindt dat ook de verzekeraars boter op hun hoofd hebben, omdat zij maar zelden aangifte doen.

Buys (CDA) vraagt zich af of het College Toezicht Zorgverzekeringen geen signalen over de fraude heeft gehad. Dat controleert immers de boeken van de ziekenfondsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer