Afghanistan zet zich schrap voor verkiezingen
De regering in Afghanistan is ervan overtuigd dat de bevolking donderdag massaal komt stemmen, ondanks de aanslagen die het land teisteren. Dinsdag, twee dagen voor de presidentsverkiezingen, pleegde de radicaalislamitische Talibanbeweging wederom een reeks aanslagen. Daardoor kwamen zeker vijftien mensen om het leven en raakten tientallen Afghanen gewond.
Volgens een woordvoerder van president Hamid Karzai, die ook meedoet aan de verkiezingen in de hoop op een tweede termijn, zijn de Afghanen „vastbesloten" om naar de kieslokalen te komen. „We hebben alle reden om aan te nemen dat de bevolking komt stemmen", aldus de zegsman. De onvrede over het geweld van de Taliban, drijft de kiezer juist naar de stembureaus, zo betoogt de overheid.In totaal hebben 17 miljoen Afghanen stemrecht. Waarnemers vrezen dat veel mensen niet durven te gaan stemmen doordat de Taliban dreigen met aanslagen. Volgens de overheid zijn echter voldoende veiligheidsmaatregelen genomen. Circa 300.000 militairen en veiligheidsbeambten worden ingezet om de zevenduizend stemlokalen te beschermen.
Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat media op de dag van de verkiezingen geen verslag doen van aanslagen. Op die manier zou de angst van de bevolking niet verder aangewakkerd worden. Duizenden journalisten zijn de afgelopen dagen naar Afghanistan afgereisd om de tweede presidentsverkiezingen in de geschiedenis van het land te verslaan.
Dinsdag maakte een flink aantal aanslagen door het hele land duidelijk dat het lastig gaat worden om een veilige stembusgang te garanderen. In Kabul had een zware zelfmoordaanslag plaats. Een auto ontplofte bij een buitenlands militair konvooi. Daardoor stierven zeker zeven mensen, ruim vijftig personen raakten gewond. Onder de doden zijn burgers, militairen van de internationale troepenmacht ISAF en lokale medewerkers van de Verenigde Naties.
Ook de provincie Uruzgan, waar ruim twaalfhonderd Nederlandse militairen zijn gelegerd, werd getroffen door een zelfmoordaanslag. Een voetganger blies zichzelf op bij een controlepost van de politie. Drie Afghaanse militairen en twee burgers kwamen door de explosie om het leven.
De Taliban beschoten Kabul en Jalalabad ook met raketten. In de hoofdstad werden het presidentiële paleis en het hoofdkwartier van de Afghaanse politie geraakt. In Jalalabad sloegen de raketten in bij het vliegveld. In de noordelijke provincie Jowzjan werd een kandidaat voor het provinciale parlement doodgeschoten.
Volgens de NAVO zijn de Taliban hooguit in staat om 1 procent van de stemlokalen aan te vallen. De Canadese brigadegeneraal Eric Tramblay meldde dinsdag dat het aantal dagelijkse aanslagen de afgelopen tijd is toegenomen van 32 tot 48. „Als je alleen naar de statistieken kijkt, is de kans dus groot dat ze niet in staat zullen zijn om zelfs maar 1 procent van de kiesbureaus aan te vallen", aldus Tramblay.
President Karzai gaat volgens de peilingen winnen. Het is de vraag of het hem lukt een tweede termijn in de wacht te slepen zonder daarvoor een tweede stemronde nodig te hebben. Karzai wordt volgens de peilingen gevolgd door Abdullah Abdullah, oud–minister van Buitenlandse Zaken.