Brussel mild voor hoog Brits begrotingstekort
De Europese Commissie vindt het oplopende tekort op de Britse begroting geen enkel probleem. De stijging van de overheidsuitgaven, een van de oorzaken dat het tekort dit jaar oploopt naar 2,2 procent van het BBP, was immers noodzakelijk, oordeelt EU-commissaris Solbes (Monetaire Zaken) woensdag bij een toelichting op het Brusselse oordeel.
In veel andere landen dringt de Commissie aan op een overschot in de begroting, omdat de bevolking vergrijst. Engeland heeft zich daar volgens de Commissie al goed op voorbereid dankzij de pensioenfondsen. Bovendien is de staatsschuld nog vrij laag, zodat het oplopende tekort wat Brussel betreft door de beugel kan. Wel waarschuwt Solbes dat Londen uitgaat van te optimistische groeiramingen.
Groot-Brittannië heeft de euro nog niet ingevoerd, maar wordt wel net als alle andere EU-landen jaarlijks beoordeeld. Britse media stellen dat het milde oordeel van Brussel een referendum over invoering van de euro positief kan beïnvloeden.
De Europese Commissie beoordeelt alle nationale begrotingen aan het begin van het jaar in drie groepen. Enkele weken geleden kregen probleemlanden als Duitsland, Frankrijk en Italië een schrobbering. Woendag waren Engeland, België, Ierland, Denemarken en Spanje aan de beurt.
De Commissie prijst de Belgen dat ze de begroting in evenwicht houden ondanks de economische tegenwind, maar wijst erop dat overschotten nodig zijn om de enorme staatsschuld (meer dan 100 procent van het BBP) terug te dringen. Ierland en Spanje moeten de inflatie van meer dan 4 procent bestrijden. Denemarken, dat buiten de euro is gebleven, is de braafste van de klas, met een overschot op de begroting van 2 procent, een snel dalende staatsschuld en een bescheiden inflatie.