Politiek

Ministers boos op Karzai over vrouwenrechten

AMSTERDAM/KABUL (NOVUM/AP) – De ministers van Buitenlandse Zaken Verhagen (CDA) en Ontwikkelingssamenwerking Koenders (PvdA) zijn teleurgesteld over de ondertekening van een wet op het familierecht door de Afghaanse president Hamid Karzai. De wet legitimeert volgens de ministers discriminatie van vrouwen.

17 August 2009 21:06Gewijzigd op 14 November 2020 08:28

Verhagen constateert dat de wet in strijd is met zowel de internationale normen als de Afghaanse grondwet. Eerder dit jaar maakte Verhagen zijn zorgen al kenbaar bij zijn Afghaanse collega Rangin Dadfar Spanta.Koenders zegt dat de vrouwen in Afghanistan er op moeten kunnen vertrouwen dat zij door de autoriteiten en de wetten van het land worden beschermd en gesteund. Hij noemt de Afghaanse vrouw van cruciaal belang voor de samenleving en de wederopbouw. 'Dit verkleint de kansen voor vrouwen dramatisch’, aldus de PvdA–bewindsman.

De wet bevat richtlijnen voor het eigendoms–, erf– en familierecht voor de sjiitische bevolkingsgroep, ongeveer vijftien procent van de bevolking.

Vrouwenrechtenactivisten in Kabul stelden maandag dat Karzai het zomerreces van het parlement had misbruikt om de wet bij decreet te ondertekenen. Op grond van de wet kan een sjiitische echtgenoot zijn vrouw voedsel en geld ontzeggen als zij weigert seksuele gemeenschap met hem te hebben.

Volgens de actievoerders heeft Karzai zijn kansen in de verkiezingen van donderdag willen vergroten. Hij zou de sjiitische kiezers voor zich willen winnen.

Karzai zette al in maart zijn handtekening onder een eerdere versie, maar die werd onder wereldwijde druk gewijzigd om alsnog verkrachting binnen het huwelijk strafbaar te stellen. De herziene versie, die in juli werd vrijgegeven, bevat echter de passage over seksuele gemeenschap, die voor de actievoersters net zo onaanvaardbaar is. Vrouwelijke parlementsleden zeiden dat zij dachten dat zij de kans kregen de juli–versie te herzien.

De ministers hebben toegezegd met de internationale partners te spreken over de precieze strekking van de wet en de verdere goedkeuringsprocedure. Het Afghaanse parlement moet de wet nog bekrachtigen voor die in werking treedt, aldus de ministers. Nederland zal in ieder geval samen met zijn partners een krachtig protest laten horen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en Afghaanse parlementsleden betwijfelen of de wet nog aan het parlement wordt voorgelegd. Zij wijzen er op dat de wet op 27 juli in de Afghaanse staatskrant is gepubliceerd.

Het parlementslid Shinkai Kharokhel zei ’geschokt’ te zijn over die publicatie. Volgens haar is het uiterst onaannemelijk dat de wet, gezien de gevoeligheid van de materie en de volle agenda, nog in het parlement komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer