Buitenland

Verkiezingscampagne Afghanistan ten einde

De presidentskandidaten in Afghanistan hebben maandag een finale krachtsinspanning geleverd om stemmen te werven. Het was de laatste dag waarop campagne voeren was toegestaan. Donderdag zijn de verkiezingen.

ANP
17 August 2009 19:39Gewijzigd op 14 November 2020 08:28
Medewerkers van de Afghaanse Onafhankelijke Kiescommissie verspreidden maandag stembussen in het zuiden van Afghanistan. Foto EPA
Medewerkers van de Afghaanse Onafhankelijke Kiescommissie verspreidden maandag stembussen in het zuiden van Afghanistan. Foto EPA

Presidentskandidaat Abdullah Abdullah liet vanuit een helikopter folders boven hoofdstad Kabul uitstrooien. Dat gebeurde boven een stadion waar tienduizend aanhangers van Abdullah bijeen waren gekomen. Abdullah is oud–minister van Buitenlandse Zaken en geldt tijdens verkiezingen als de voornaamste rivaal van zittend president en gedoodverfde winnaar Hamid Karzai.Tot ongenoegen van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties heeft Karzai de beruchte krijgsheer Abdul Rashid Dostum toestemming gegeven terug te keren naar Afghanistan. Dostum leefde sinds een jaar in Turkije, nadat hij Afghanistan was uitgezet na gevechten met een rivaal.

Aanhangers van Dostum hadden gedreigd de steun aan Karzai in te trekken als hun leider het land niet in mocht. Dostum is de leider van de omvangrijke Oezbeekse minderheid in Afghanistan, waar Karzai steun van geniet. Direct na zijn terugkeer schaarde Dostum zich achter de president. „We moeten met Hamid Karzai de toekomst in", aldus de krijgsheer, die verdacht wordt van oorlogsmisdaden.

In totaal staan 41 kandidaten op de kieslijst voor de presidentsverkiezingen. In de afgelopen weken trokken tien kandidaten zich echter terug als mogelijke opvolger van Karzai. Het merendeel van hen steunt nu Karzai. In totaal mogen 17 miljoen Afghanen hun stem uitbrengen.

Gevreesd wordt dat mensen niet naar de stemlokalen zullen durven. De radicaalislamitische Taliban hebben opgeroepen niet te gaan stemmen en dreigen aanslagen te plegen op stemlokalen. De voormalige machthebbers proberen met een terreurcampagne de bevolking angst in te boezemen en mensen op die manier weg te houden bij de stemhokjes.

Zo’n 300.000 militairen uit binnen– en buitenland, politieagenten en beveiligingsbeambten zullen donderdag op de been zijn om de burgers en circa 7000 stemlokalen te beschermen. Militairen van de ISAF–missie van de NAVO zullen zich op de achtergrond houden. Alleen als de Afghaanse manschappen het niet redden, zullen de snelle reactie–eenheden van de ISAF aan het werk gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer