Miljoenen voor onderzoek naar tropische ziektes
LEIDEN (ANP) – Verscheidene famaceutische bedrijven, non–profitorganisaties en wetenschappelijke instituten slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van medicijnen tegen twee dodelijke tropische ziektes, de Afrikaanse slaapziekte en leishmaniasis. De komende vier jaar hebben zij een budget van 3,6 miljoen euro tot hun beschikking. Dat maakte het Leidse Topinstituut Pharma maandag bekend.
„De Afrikaanse slaapziekte en leishmaniasis zijn ziekten die door parasieten worden veroorzaakt. Beide aandoeningen staan hoog op de lijst van vergeten ziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarvoor geen effectieve geneesmiddelen beschikbaar zijn", aldus Rob Leurs van de Vrije Universiteit in Amsterdam, de hoofdonderzoeker van het project.Volgens schattingen van de WHO lopen jaarlijks ongeveer 60 miljoen mensen het risico de Afrikaanse slaapziekte op te lopen. Per jaar sterven in Afrika 40.000 mensen aan de ziekte. De parasiet die de aandoening ziekte veroorzaakt, wordt op mensen overgebracht door beten van de tseetseevlieg.
Leishmaniasis komt voor in veel tropische en subtropische gebieden, variërend van de regenwouden in Latijns–Amerika tot de woestijnen in Azië en het Midden–Oosten. De WHO schat dat de ziekte jaarlijks 60.000 mensenlevens eist. Wereldwijd zijn 12 miljoen mensen besmet en daar komen per jaar anderhalf tot twee miljoen besmettingen bij. De ziekte wordt verspreid door zandvliegen.
„Dit nieuwe project combineert de kennis en ervaring van vooraanstaande Europese laboratoria op het gebied van medicijnontdekking", aldus hoofdonderzoeker Leurs. „Het belooft een belangrijke bijdrage te leveren aan de behandeling van vergeten tropische ziekten".