Commissie VS: Minderheden in India staan onder druk
De Amerikaanse commissie voor internationale godsdienstvrijheid heeft India op haar ”observatielijst” gezet van staten waar religieuze minderheden gevaar lopen.
De commissie neemt in India een „onrustbarende toename” van religieus gemotiveerd geweld waar, zo berichtte de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea vrijdag. Bovendien doet de Indiase overheid volgens haar te weinig om de geweldplegers, voornamelijk militante hindoes, op te sporen en te berechten.De Amerikaanse commissie wijst in dit verband met name op de golf van geweld jegens christenen die de Indiase deelstaat Orissa vorig jaar teisterde. Hindoe-extremisten beschuldigden de christenen onder andere van de moord op hindoeleider Swami Laxmanananda Saraswati, een moord die overigens is opgeëist door maoïsten. Volgens cijfers van de Indiase Raad van Christenen werden zo’n 200 christenen in Orissa vermoord, raakten er 18.000 gewond en werden er 53.000 verdreven.
De commissie voor internationale godsdienstvrijheid roept het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe op bij de Indiase regering aan te dringen op een betere bescherming van religieuze minderheden: christenen, maar ook moslims. De laatsten kregen in 2002 met ernstig geweld van hindoezijde te maken.
Van de 1,1 miljard inwoners van India is 82 procent hindoe, 12 procent moslim en ongeveer 3 procent christen.
De regering in New Delhi heeft „met spijt” gereageerd op het feit dat India op de lijst van de Amerikaanse commissie is geplaatst, aldus Idea. Een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat het land zichzelf ziet als een multi-etnische en multireligieuze staat.
De Amerikaanse commissie voor internationale godsdienstvrijheid werd in 1998 in het leven geroepen. Ze publiceert regelmatig over landen waar de vrijheid van godsdienst wordt bedreigd en doet aanbevelingen richting de Amerikaanse regering, om sancties toe te passen bijvoorbeeld. De regering hoeft deze echter niet per se op te volgen.
Behalve een ”observatielijst” publiceert de commissie jaarlijks een lijst met landen waarover ze „bijzonder bezorgd” is. Op dit moment betreft dit Birma, Noord-Korea, Eritrea, Iran, Irak, Nigeria, Pakistan, de Volksrepubliek China, Saudi-Arabië, Sudan, Turkmenistan, Oezbekistan en Vietnam.
Op de ”observatielijst” staan, behalve India: Egypte, Afghanistan, Indonesië, Cuba, Laos, Rusland, Somalië, Tadzjikistan, Turkije, Venezuela en Wit-Rusland.
Overigens lijkt de situatie in de Indiase deelstaat Orissa de laatste maanden te normaliseren, meldde het EO-radioprogramma Dit is de dag deze week. „Maar de vlam kan zo weer in de pan slaan.”
Zie ook pag. 2: ”Indiase hindoes overvallen groep christenen”.