Kostenbesparingen stuwen winsten AEX–fondsen
AMSTERDAM (ANP) – De winstgevendheid van AEX–fondsen is in het tweede kwartaal van dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van het eerste kwartaal. Het lijkt erop dat de bedrijven de economische malaise achter zich hebben gelaten, maar niets is minder waar. „Het is duidelijk dat de winst is toegenomen dankzij kostenbesparingen", aldus Corné van Zeijl van SNS Asset Management.
Talloze bedrijven zetten de afgelopen maanden het mes in de organisatie, het diepst werd gesneden bij Philips, AkzoNobel en TNT. Oliemaatschappij Shell denkt in de komende jaren miljarden dollars te besparen. „Er is vooral gekort op het personeel en in mindere mate op toeleveranciers", aldus Van Zeijl. Philips schrapte in een jaar tijd 17.000 banen en AkzoNobel overweegt het aantal banen op het hoofdkantoor met een vijfde te verminderen.Na verrekening van de resultaten van veertien AEX–fondsen (van de in totaal 25) bleef in het tweede kwartaal onder de streep een winst van 3 miljard euro over. Het gaat om de cijfers van Aegon, Air France–KLM, AkzoNobel, ArcelorMittal, ASML, DSM, ING, KPN, Philips, Shell, Randstad, TNT, TomTom en Unilever.
Per saldo bleef in het eerste kwartaal bij dezelfde bedrijven onder de streep een winst van 1,2 miljard euro over, vooral dankzij de winst van ruim 2,4 miljard euro van oliemaatschappij Shell. Zonder die inbreng zou een verlies zijn ontstaan van 1,2 miljard euro.
Opvallend is dat in het eerste kwartaal slechts vijf van de veertien bedrijven winst behaalden. In het tweede kwartaal waren dat er tien. Van herstel is volgens Van Zeijl echter geen sprake. „Winstherstel gaat gepaard met omzetgroei. De omzetten zijn over de gehele linie gedaald."
Analist Edwin de Jong van SNS Securities ziet wel een verbeterende tendens van maand tot maand. „Je zag dat juni al een stuk beter was dan april en mei. Bedrijven zijn tot dusverre ook vrij positief over juli."
Van Zeijl verwacht wel dat de omzetten in het komende halfjaar langzaam aan zullen toenemen. „Daar is economische groei voor nodig". De economie zal aantrekken, waarbij de huidige krimp begin volgend jaar volgens het Centraal Planbureau plaats maakt voor nulgroei.
De tot nu toe gepresenteerde cijfers over het tweede kwartaal hebben volgens Van Zeijl de ’meeval ratio’ naar het hoogste punt in jaren gebracht. „Iedereen wist van tevoren dat de winsten zijn gedaald en in mindere mate de omzetten, maar over het algemeen viel het mee. Dat verklaart ook de extreme beursstijging in de afgelopen weken."