Voetbaltaboe
Voetbalgeweld is een hardnekkig probleem, in andere landen, maar zeker in Nederland. Woensdag liep het in Amsterdam, bij de vriendschappelijke (!) oefenwedstrijd Nederland–Engeland, helemaal uit de hand.
Enkele honderden fans van Ajax en FC Twente zochten bewust ruzie met Engelse supporters. Zij werden door de politie terecht de stad uitgezet. Aanhangers van de Nijmeegse voetbalclub NEC probeerden zonder kaarten de wedstrijd bij te wonen. Ook zij konden het veld ruimen.In totaal werden 41 mensen, voornamelijk Nederlandse supporters, aangehouden. Alle raddraaiers zijn sinds gisteravond weer op vrije voeten. Sommigen lopen met een boete op zak, anderen moeten later voor de rechter komen.
De ongeregeldheden maken duidelijk hoe lastig voetbalgeweld is te voorkomen. De politie was dit keer goed voorbereid en er waren strenge maatregelen genomen. Het gebied rond de ArenA, het centrum van de stad en diverse metrostations waren uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. Desondanks liep de zaak uit de hand en was het een groot deel van de avond onrustig in de hoofdstad.
Prominenten uit de voetbalwereld zijn er opnieuw als de kippen bij om te betogen dat de rellen niks met voetbal te maken hebben. Ook de Amsterdamse locoburgemeester Asscher voegt zich in dat koor. „Tuig gebruikt voetbal als excuus. Het maakt niet uit of het een vriendschappelijke of een officiële wedstrijd is”, aldus de bestuurder in het Parool van gisteren.
Lloyd Vandenberg, voorzitter van de Supportersclub Oranje, legt, wellicht onbedoeld, wel een link met het voetbal als zodanig: „Het zijn puur clubfans die deze wedstrijd aangrijpen om dingen uit het verleden uit te vechten.”
Maar, zo vervolgt hij, de sfeer in de ArenA was er niet minder om. „Het feest was van dezelfde kwaliteit als altijd.” Dat klinkt als een variatie op ”the show must go on”.
Eén ding heeft de wedstrijd van woensdag in ieder geval duidelijk gemaakt: laat de politiek nog eens kritisch kijken naar de wet die supportersgeweld moet voorkomen.
Die wet, waar de Tweede Kamer eerder dit jaar mee instemde, geeft burgemeesters en justitie meer bevoegdheden om preventief in te grijpen bij mogelijke ongeregeldheden rond grote evenementen.
Woensdag bleek dat hooligans uit Nederland, België en Engeland gewoon met de bus naar Amsterdam konden reizen om vervolgens daar de beest uit te hangen. Zoiets zou met de nieuwe wet niet meer mogelijk moeten zijn.
Het is absoluut nodig dat hooligans zich verplicht bij hun gemeente moeten melden op het moment dat er een risicowedstrijd aankomt, zodat ze geen rellen kunnen schoppen.
Los daarvan is het hoog tijd dat er in Nederland een breed maatschappelijk debat wordt gehouden over het vandalisme en het geweld dat onlosmakelijk bij voetbal hoort. Geen enkele andere sport is zo verweven met rellen. Roepen dat de ongeregeldheden niks met de sport zelf te maken hebben, houdt het taboe in stand dat voetbal een heilige koe is waar niemand met z’n vingers mag aankomen.