Economie

Aegon lost deel staatsschuld af

Aegon gaat als eerste Nederlandse financiële instelling een deel van ontvangen staatssteun terugbetalen, een bedrag van 1 miljard euro. Minister Bos van Financiën reageerde donderdag enthousiast. Marktpartijen zijn vooral verbaasd over de manier waarop: via de uitgifte van nieuwe aandelen.

Redactie economie
14 August 2009 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 08:27
AMSTERDAM – Aegon gaat als eerste Nederlandse financiële instelling een deel van ontvangen staatssteun terugbetalen, een bedrag van 1 miljard euro. Minister Bos van Financiën reageerde donderdag enthousiast. Marktpartijen zijn vooral verbaasd over de mani
AMSTERDAM – Aegon gaat als eerste Nederlandse financiële instelling een deel van ontvangen staatssteun terugbetalen, een bedrag van 1 miljard euro. Minister Bos van Financiën reageerde donderdag enthousiast. Marktpartijen zijn vooral verbaasd over de mani

Ze zijn verbaasd, omdat de Haagse verzekeraar volgens analisten beschikt over een eigen buffer van 3,5 miljard euro. Topman Alex Wynaendts vindt dat Aegon dat geld beter volledig achter de hand kan houden, zo zei hij donderdag. In de Verenigde Staten haalden diverse banken al geld op bij beleggers om leningen aan de staat af te lossen.Aegon ontving vorig jaar een kapitaalinjectie van 3 miljard euro van de Nederlandse staat. Ook ING en SNS Reaal moesten bij het ministerie van Financiën aankloppen, voor respectievelijk 10 miljard en 750 miljoen euro. De financiële instellingen waren in zwaar weer terechtgekomen door de kredietcrisis.

Minister Bos verwelkomt het voornemen van Aegon om snel een deel van de staatssteun terug te betalen. „Ik hoop ook dat het een teken van vertrouwen is richting de financiële markten”, zei hij.

Aegon ziet voordelen in tijdig aflossen van alvast 1 miljard euro. De Haagse verzekeraar betaalt daardoor minder rente en krijgt korting. „Het bespaart ons minstens 370 miljoen euro”, aldus Wynaendts.

Bos noemt het belangrijk dat bedrijven in de financiële sector weer op eigen benen kunnen staan. „Geen enkele bank vindt het prettig om langdurig afhankelijk te zijn van de overheid. Het liefst zijn we allebei zo snel mogelijk van elkaar af.”

Dat Aegon hiervoor nieuwe aandelen uitgeeft, wekte verbazing bij marktpartijen. „Gegeven hun sterke kapitaalpositie zijn we teleurgesteld dat ze hun buffer er niet voor gebruiken”, stelde een financieel analist van SNS Securities.

Wynaendts: „In normale tijden is 3,5 miljard euro inderdaad best wel veel als kapitaalbuffer. Maar we zitten nog steeds in onzekere tijden. Het is niet verstandig om dat geld nu te gebruiken. Bovendien moeten we niet uit het oog verliezen dat we uiteindelijk 3 miljard euro moeten terugbetalen.”

Effectenhuis KBC vraag zich af of Aegon het geld achter de hand wil houden voor het doen van overnames. Wynaendts ontkende dat. „Nee, we hebben geen plannen om iets te kopen.”

Ook beleggers viel de emissie koud op het dak. Het aandeel daalde dik 7 procent tot ongeveer 5,30 euro. De uitgifte van nieuwe aandelen is negatief voor bestaande aandeelhouders, omdat toekomstige winst over meer mensen moet worden verdeeld. Aegon rapporteerde ook teleurstellende kwartaalcijfers.

Bronnen meldden donderdagmiddag dat er al genoeg gegadigden waren om de nieuwe aandelen te kopen. Dat wilde Wynaendts toen nog niet bevestigen. Hij zei wel dat de emissie „redelijk goed loopt.”

Inmiddels heeft Aegon de uitgifte van de aandelen voltooid. Er zijn bijna 158 miljoen nieuwe gewone aandelen verkocht voor 5,25 euro, die naar verwachting vanaf 19 augustus verkocht zullen worden op de Euronextbeurs in Amsterdam.

Daarnaast zijn meer dan 32 miljoen zogeheten treasury-aandelen verkocht voor 7,50 dollar en die zullen in de handel komen op Wall Street.

De slotkoers van Aegon was donderdag in Amsterdam 5,37 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer