Abdullah en Ghani voornaamste rivalen Karzai
In de strijd om het presidentschap van Afghanistan gelden Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani als de belangrijkste rivalen van het zittende staatshoofd Hamid Karzai. Abdullah en Ghani bekleedden in het verleden allebei prominente ministersposten, maar hebben zich nu ontpopt tot felle criticasters van de president.
Abdullah was tussen december 2001 en 2006 minister van Buitenlandse Zaken en zou volgens een recente peiling de beste papieren hebben om het Karzai moeilijk te maken. Abullah benadrukt te pas en te onpas de goede banden die hij onderhield met Ahmad Shah Massoud, de legendarische leider van de Noordelijke Alliantie. Deze oppositiebeweging speelde een hoofdrol bij het ten val brengen van het Talibanbewind.Massoud werd op 9 september 2001 vermoord, naar verluidt door twee leden van het terreurnetwerk al–Qaeda, die zich hadden uitgegeven voor verslaggevers. Twee dagen later volgden de terreuraanslagen op onder meer het World Trade Center in New York, waarna de Amerikanen de jacht openden op al–Qaeda. Het Talibanregime, dat de terreurorganisatie jarenlang onderdak had geboden, werd binnen enkele maanden verjaagd uit Afghanistan.
Abdullah Abdullah is een afgestudeerde oogarts, die in de jaren ’80 betrokken raakte bij het verzet tegen de Sowjet–Unie, die Afghanistan toen bezet hield. In die tijd leerde hij Massoud kennen. De Noordelijke Alliantie leverde later strijd tegen de radicaalislamitische Taliban.
Zijn betrokkenheid bij het verzet is niet de enige troef van Abdullah. Zijn gedeeltelijke Pashtun–afkomst kan hem ook stemmen opleveren. Abdullah’s vader was lid van de grootste stam in Afghanistan. Abdullah is net als Karzai opgegroeid in Kandahar, de provincie in het zuiden van Afghanistan die geldt als het voornaamste bolwerk van de Taliban.
De in 1949 geboren Ashraf Ghani was tussen juli 2002 en december 2004 minister van Financiën in de overgangsregering van toen nog interim–president Karzai. Ghani heeft in de peilingen een achterstand op Karzai en Abdullah. Waarnemers roemen zijn economische visie, maar bij het grote publiek geniet Ghani waarschijnlijk te weinig bekendheid om kans te maken op het presidentschap.
In tegenstelling tot zijn rivalen kan Ghani niet bogen op een verzetsverleden. Hij studeerde antropologie in de Verenigde Staten toen de Russen Afghanistan bezetten, promoveerde, en maakte elf jaar lang carrière bij de Wereldbank. Pas na de val van het Talibanbewind keerde hij terug naar zijn geboorteland.
De afgelopen jaren had Ghani een leidende functie binnen de universiteit van Kabul. Eind 2006 werd zijn naam genoemd als mogelijke opvolger van de toenmalige VN–topman Kofi Annan. Ghani legde het echter af tegen de Zuid–Koreaan Ban Ki–moon.