Banken wachten ’nieuwe’ slechte leningen
AMSTERDAM (ANP) - Door de kredietcrisis zijn Nederlandse banken en verzekeraars langs de rand van de afgrond gegaan. Inmiddels lijken de ergste problemen met Amerikaanse rommelhypotheken achter de rug. Banken zetten zich wel schrap voor een nieuwe golf van ’slechte leningen’.
Dinsdag trapt Van Lanschot het cijferseizoen af voor banken en verzekeraars. Later in de week volgen ING en Aegon, in de weken erna publiceren SNS Reaal, het kleinere Kas Bank en de Rabobank cijfers over het eerste halfjaar. ABN Amro rapporteert ergens eind deze of begin volgende maand.Beleggers en financieel analisten zullen daarbij extra scherp kijken naar de zogenoemde stroppenpot, oftewel geld dat banken opzijzetten voor verwachte toekomstige verliezen. Deze ontstaan niet doordat allerlei exotische producten minder waard zijn geworden, maar ook doordat particulieren of ondernemers hun schuld niet terug kunnen betalen.
Analist Paul Beijsens van Theodoor Gilissen rekent op flink hogere voorzieningen bij banken. „Door de oplopende werkloosheid, de dalende huizenprijzen en een stijging van het aantal faillissementen wordt vaker een schuld niet terugbetaald”, stelt hij. Ook analist Rob den Exter van Iris Research zegt dat in de markt ’reikhalzend’ naar de cijfers wordt uitgekeken. „Het geeft een beeld van wat banken nog verwachten mis te lopen”.
ING stortte in het eerste kwartaal al 772 miljoen euro in de stroppenpot. Beijsens schat dat daar nog eens 900 miljoen euro bijkomt. Ook de Rabobank en SNS Reaal zullen extra reserveringen voelen in hun resultaten, verwacht hij.
Ondanks meer wanbetalers verwacht Beijsens wel „kleine winsten” voor Nederlandse banken. Vooral bankieren voor zakelijke klanten is de laatste tijd lucratief gebleken, zegt Den Exter. „Bedrijven hebben weer aandelen of obligaties uitgegeven. Banken die dat begeleiden, krijgen hiervoor commissie betaald”.
De Amerikaanse rommelhypotheken richten inmiddels minder schade aan. Dat komt doordat de waarde van de producten wat stabiliseert en omdat bijvoorbeeld ING een deel van de probleemkredieten heeft overgedaan aan de Staat.
Het betere beursklimaat is ook goed nieuws. Daardoor worden bezittingen meer waard. Ook Aegon zal daarvan profiteren. De Haagse verzekeraar heeft in het tweede kwartaal naar verwachting een winst behaald van 9 miljoen euro, na verlies in de voorgaande drie kwartalen. Analisten verwachten bij ING een winst van 275 miljoen euro tegen een verlies van bijna 800 miljoen euro in het vorige kwartaal.
Analist Beijsens vraagt zich af of een van de financiële concerns zal aankondigen staatssteun te gaan terugbetalen. De overheid schoot eerder ING te hulp met een lening van 10 miljard euro. Aegon kreeg 3 miljard en SNS Reaal 750 miljoen euro. „Nieuws hierover kan positief doorwerken in de beurskoers van het betreffende bedrijf”.