Kerk & religie

Eerste imams krijgen inburgeringsdiploma

In Soesterberg hebben dinsdag de eerste imams het diploma van de inburgeringscursus in ontvangst genomen. Namens minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie), die was verhinderd, reikte mr. M. Haimé, directeur coördinatie integratiebeleid minderheden van het ministerie van Justitie, de certificaten uit.

ANP
29 January 2003 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Van de zeventien imams (vijf Marokkaanse en twaalf Turkse) was er één cursist afgevallen. Sinds 1 januari 2002 geldt voor buitenlandse ”geestelijke bedienaren” de verplichting om een inburgeringscursus te volgen. De toenmalige minister van Minderheden, Van Boxtel, had daartoe het initiatief genomen.

Het belangrijkste dat de imams tijdens de tiendaagse cursus hebben geleerd, is de sociaal-politieke structuur van de Nederlandse samenleving, zei Fuad Hussein, cursusleider van de Marokkaanse groep. „Discriminatie is in Nederland bij de wet verboden. Je mag veel denken, maar je mag met je uitspraken anderen niet beschadigen.” Verder was er aandacht voor de diversiteit van de Nederlandse samenleving en voor het belang van de dialoog. Dat alles werd met praktijkvoorbeelden toegelicht.

Artikel 1 van de Grondwet speelde een belangrijke rol in het theoretische deel van de cursus, aldus Hussein, directeur van het Middle East Bureau, dat informatie over het Midden-Oosten en allochtone groepen geeft. Aan de orde kwamen onder meer de positie van vrouwen, andere groepen, het minderhedenbeleid, het verschil tussen de Nederlandse cultuur en die van het land van herkomst.

Alles werd in de eigen taal uitgelegd, waardoor de deelnemers gemakkelijk de cursus konden volgen en met elkaar in discussie konden gaan. Van het taalpracticum, een onderdeel van de cursus, kon niet worden verwacht dat de imams daar zomaar Nederlands zouden leren, aldus Hussein.

De imams hebben de belangrijke rol om bruggen te slaan tussen hun geloofsgemeenschap en de Nederlandse samenleving, zei Haimé. Zij zijn geen doorgeefluik van de overheid naar de moslimgemeenschap, maar ze kunnen begrip en kennis kweken voor de Nederlandse samenleving en aanspreekpunt in de dialoog zijn.

Integratie vraagt volgens haar respect voor de ander en voor het pluralistisch karakter van de Nederlandse samenleving. „Waar waarden en normen botsen, moet eenieder zich houden aan de waarden en normen van de Nederlandse samenleving.”

Er zijn in Nederland ongeveer 450 officiële moskeeën, met ongeveer evenveel imams. De inburgeringscursus is voor nieuwkomers verplicht. Imams die hier al langer zijn, kunnen op vrijwillige basis meedoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer