„Noordzeekust arm aan dieren”
Zeker 31 soorten zoogdieren, vogels en vissen zijn de afgelopen eeuwen verdwenen uit de Nederlandse kustwateren en de rivierdelta’s. Enkele soorten, zoals de eidereend, de gewone en de grijze zeehond, zijn na verloop van tijd teruggekeerd.
Dat blijkt uit een artikel van de Groningse wetenschapper W. Wolff in het vaktijdschrift voor biologen Biological Conservation. Nederland staat internationaal bekend als een pleisterplaats voor met name vogels. Die rijkdom geldt niet voor de Noordzee, aldus Wolff. Soortgelijke gebieden elders ter wereld zijn veel rijker aan dierleven.
Belangrijke soorten die uit het Nederlandse kustgebied zijn verdwenen, zijn de grijze walvis, de kroeskoppelikaan en de steur. Ook de Noordkaper, een zeldzame walvis, en de dolfijn komen hier niet meer voor. Onderzoeker Wolff vermoedt dat de jacht en overbevissing een belangrijke oorzaak zijn voor het verdwijnen van deze soorten.
De grijze en de gewone zeehond waren eveneens verdwenen uit de Noordzee, maar zijn inmiddels terug dankzij de strenge bescherming die zij hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor de eidereend en twee soorten meeuwen. Wolff heeft goede hoop dat de zeearend en de visarend ooit weer zullen broeden in Nederland, zoals ze dat eeuwen geleden ook deden. Voor de bruinvis en de pelikaan ziet hij eveneens kansen.