Economie

Bush legt prioriteit bij werkgelegenheid

„De Amerikaanse economie herstelt zich van de recente recessie, maar groeit niet snel genoeg. Wij hebben een economische groei nodig die elke man en vrouw in Amerika werk kan verschaffen”, aldus president George Bush dinsdag in Washington in zijn jaarlijkse State of the Union (regeringsverklaring) tijdens een gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Van onze correspondent
29 January 2003 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Bush’ pleidooi voor meer werkgelegenheid werd met applaus begroet, maar er bestaan twijfels over de manier waarop de Republikeinse regering dit probeert te realiseren. De president legde nog eens de nadruk op het economische stimuleringspakket dat hij eerder dit jaar presenteerde, maar hij kwam niet met nieuwe initiatieven.

Het stimuleringspakket voorziet in verdere belastingverlagingen en een gedeeltelijke afschaffing van belasting op inkomsten uit dividend. Deze maatregelen moeten de economie stimuleren en daardoor extra werkgelegenheid creëren volgens het Witte Huis.

Dit scenario werd dinsdag nog eens onderstreept door John Snow, de man die Paul O’Neill moet vervangen, die eind vorig jaar werd afgezet als minister van Financiën. O’Neill zette vraagtekens bij het streven van Bush om belastingverlaging te gebruiken als economisch stimuleringsmiddel.

Volgens Snow is dit echter een uitstekend middel. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst met de commissie financiën van de Senaat, die zijn benoeming nog moet bevestigen. Snow is voormalig topman van de spoorwegmaatschappij CSX Corporation en zijn persoonlijke vermogen wordt geschat op ongeveer 100 miljoen dollar.

Daarmee wordt Snow niet alleen een van de rijkste miljonairs in de regering-Bush, maar behoort hij volgens de Democraten ook tot de groep die het meest profiteert van de belastingvoorstellen van Bush. Dit werd dinsdag nog eens benadrukt door Democratisch gouverneur Gary Locke van de staat Washington, die net als veel andere staten financieel in de knel zit doordat de regering-Bush tal van lasten afschuift naar de afzonderlijke staten.

Locke wees er verder op dat Bush’ voorstellen leiden tot een groeiend financieringstekort dat volgens de voorlopige berekeningen van de regering in het volgende fiscale jaar (oktober 2003 tot september 2004) kan oplopen tot 300 miljard dollar. Dit is een radicale wijziging van het overschot van 236 miljard dat in 2000 werd genoteerd.

Hierbij gaat men nog niet uit van de kosten van een oorlog tegen Irak, die volgens tal van politieke waarnemers in Washington vaststaat. De dreiging van deze oorlog heeft een negatief effect op het vertrouwen van de consument.

Dit blijkt onder meer uit de index van het researchinstituut Conference Board in New York. Dat maakte dinsdag bekend dat de index van het consumentenvertrouwen de afgelopen maand was gezakt tot 79, van 80,7 in december vorig jaar. „Het is duidelijk dat de oorlogsdreiging zwaar weegt bij alle burgers, zowel politiek als economisch en dat blijkt uit deze cijfers”, zo meende Lynn Franco, directrice van de afdeling consumentenonderzoek van Conference Board.

President Bush maakte nog bekend dat hij 1,2 miljard dollar ter beschikking wil stellen voor onderzoek naar alternatieve energiebronnen. Hij benadrukte de noodzaak voor de VS om zo onafhankelijk mogelijk te zijn van buitenlandse energieleveranties. Hiertoe wil de Republikeinse regering oliemaatschappijen ook toestemming geven voor extra oliewinning in Alaska’s beschermde natuurgebieden. Een plan dat fel bestreden wordt door Amerika’s milieuorganisaties.

Bush stelde ten slotte nog een bescheiden 400 miljoen dollar in het vooruitzicht voor extra financiering van de gezondheidszorg voor ouderen. Een voorstel dat volgens sommige critici alleen bedoeld is om in het verkiezingsjaar 2004 de oudere kiezers te paaien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer