Abbas geeft fouten van Fatah toe
Mahmud Abbas, sinds 2004 de leider van de Palestijnse Fatahbeweging, erkent dat zijn partij in de afgelopen twintig jaar veel fouten heeft gemaakt. Hij hield dinsdag een toespraak op een partijcongres in Bethlehem.
De Fatahleider hoopt dat de bijeenkomst een nieuwe start vormt en dat ze leidt tot meer eenheid. Abbas hoopt afspraken te maken om „zo snel mogelijk onze belangrijkste doelen te halen: bevrijding en onafhankelijkheid.”Het is voor het eerst in twee decennia dat Fatah een partijcongres organiseert. De driedaagse vergadering in de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever ging dinsdag van start.
„Dat we deze conferentie kunnen houden is een wonder, en dat het gebeurt in ons thuisland is een tweede wonder”, zei Abbas. Hij sprak zich opnieuw uit voor vrede met Israël, maar zei ook dat verzet tegen de Joodse staat een optie blijft indien het vredesproces mislukt.
Op het congres bespreken partijgenoten van Abbas onder andere voorstellen voor acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Fatah wil hiermee protesteren tegen onder meer de uitbreiding van Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. De Fatahleiding zou met een nieuwe strategie minder de nadruk willen leggen op gewapende strijd tegen Israël.
Vooral jonge Fatahleden eisen hervormingen. Zij zien zich gesterkt door het pijnlijke verlies van hun partij tijdens de parlementsverkiezingen in 2006. De radicaalislamitische Hamasbeweging behaalde toen een grote overwinning.
Twee jaar geleden verloor Fatah zijn invloed in de Gazastrook, toen Hamas er met geweld de macht greep. Abbas en zijn Fatah hebben het feitelijk alleen nog maar voor het zeggen in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Volgens peilingen geniet Hamas onder de Palestijnse burgers meer steun dan Fatah.
Circa 2000 leden wonen de partijtop bij. De start verliep chaotisch, doordat ongeveer 400 leden die in de Gazastrook wonen afwezig waren. Hamas stond het de Fatahpolitici niet toe naar Bethlehem te gaan. De Israëlische autoriteiten toonden zich meegaander. Zij gaven 500 Fatahleden die in het buitenland verblijven toestemming om via luchthavens in Israël naar Bethlehem te reizen.
Voorafgaand aan onderhandelingen over een vredesakkoord met Israël eist Fatah volledige bevriezing van de nederzettingen. Abbas heeft gezegd dat hij de onderhandelingen niet wil hervatten zolang de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu volhardt in zijn weigering de bouw van nieuwe nederzettingen op de Westoever te bevriezen. Abbas wordt daarin gesteund door de Amerikaanse president Barack Obama, die steeds meer druk op Israël uitoefent om de bouw te stoppen.