Opnieuw protesten in Teheran
Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei heeft maandag de herverkiezing van Mahmud Ahmadinejad tot president bekrachtigd. Daarmee maakt hij de weg vrij voor de eedaflegging van Ahmadinejad morgen in het parlement in Teheran.
Enkele uren later gingen in de hoofdstad demonstranten de straat op om hun ongenoegen te tonen over de herverkiezing van de ultraconservatieve Ahmadinejad. Volgens ooggetuigen probeerden honderden betogers het centrale Vali Asrplein te bereiken, maar verhinderde de oproerpolitie dat. Er braken geen gewelddadigheden uit. De menigte ging uiteen toen zij daartoe de opdracht kreeg van de politie, aldus een getuige.De oud-presidenten Rafsanjani en Khatami boycotten de ceremonie rond de herverkiezing van Ahmadinejad, evenals de verslagen presidentskandidaten Musavi en Karrubi en andere gematigde en hervormingsgezinde leiders. Zij beschuldigen de regering van fraude bij de verkiezingen.
Khamenei noemde de verkiezingen van 12 juni een „gouden bladzijde” in de politieke geschiedenis van Iran. De uitslag bestempelde hij tot een „stem voor de strijd tegen arrogantie en voor dapper verzet tegen de nastrevers van internationale overheersing”, een duidelijke verwijzing naar de VS en hun bondgenoten. Ook deed hij een nauwelijks verholen uitval naar oppositieleider Mussavi en anderen die de uitslag in twijfel blijven trekken. „Deze verkiezing was een beproeving. Mensen hebben die doorstaan en sommigen van de elite hebben gefaald. Deze verkiezing heeft van sommigen verliezers gemaakt”, zei hij.
Ook in conservatieve kringen wordt kritiek geuit op de wijze waarop de leiding van het land met de verkiezingen en de protesten is omgesprongen. Meer dan honderd mensen, onder wie verscheidene vooraanstaande hervormingsgezinde politici, moeten zich verantwoorden voor de rechter vanwege hun steun aan de protesten. Rezaei, Ahmadinejads conservatieve rivaal voor het presidentschap, zei zondag dat ook gerechtelijke stappen moeten volgen tegen degenen die betogers hebben gedood.
Ondanks de publieke steun voor Ahmadinejad hield Khamenei de president bij de ceremonie op afstand. Toen Ahmadinejad de linkerhand van de opperste leider wilde kussen, net als vier jaar geleden, deinsde Khamenei terug. Ahmadinejad mocht wel de schouder van de hoogste geestelijke zoenen.
De afgelopen weken doen hardnekkige geruchten de ronde over een ruzie tussen Khamenei en Ahmadinejad. Zo wilde Khamenei de man die door Ahmadinejad was benoemd als vicepresident, Mashaie, niet accepteren. Mashaie had zich positief uitgelaten over het volk van aartsvijand Israël.