Beperkt importverbod voor pluimvee uit VS
Nederland en de andere EU-lidstaten weren voorlopig alleen pluimveeproducten uit de drie Amerikaanse staten Californië, Nevada en Arizona.
De Europese ministers van Landbouw besloten dinsdag hiertoe om te proberen de voor vogels besmettelijke Newcastle-virusziekte buiten de deur te houden. Met name Nederland hoopt echter ook de Verenigde Staten gunstig te stemmen.
De Newcastle-ziekte, die voor mensen geen enkel gevaar vormt, brak vorig najaar uit op een aantal bedrijven in Californië. De VS hielden zich aan afspraken en schortten automatisch de totale export van pluimvee naar Europa op. Washington vroeg daarna om de maatregel te beperken tot Californië.
Aanvankelijk weigerden de lidstaten dit verzoek in te willigen. Vooral de Fransen hadden er moeite mee. Zij verwijten de Amerikanen dat zij het zogenoemde regionaliteitsprincipe zelf amper toepassen wanneer zich in de Unie een uitbraak van een dierziekte voordoet.
Die tegenstand is volgens bronnen in Brussel weggenomen door een politieke verklaring waarin de ministers van Landbouw tussen de regels de hoop uitspreken dat de Amerikanen het Europees voorbeeld volgen en het regionaliteitsprincipe toepassen. Met name voor Nederland kan dit gunstig uitpakken. Washington moet binnenkort beslissen of Nederland vrij is van varkenspest, om daarmee de Amerikaanse markt voor Nederlands varkensvlees weer open te stellen.
De EU-maatregel geldt niet meer alleen voor Californië omdat de Newcastle-ziekte intussen ook de kop heeft opgestoken in Nevada en Arizona.