Misdaad achter wiet te weinig aangepakt
Justitie in Den Bosch zegt onvoldoende toe te komen aan de bestrijding van georganiseerde misdaadbendes die de touwtjes in handen hebben bij de illegale hennepteelt.
Volgens de Bossche hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg zijn er in zijn arrondissement vermoedelijk tien criminele organisaties betrokken bij de teelt van en handel in wiet.„We hebben capaciteit om jaarlijks maximaal drie onderzoeken te doen naar dit soort grote organisaties”, verklaarde Van der Burg zaterdag in een reportage in NRC Handelsblad.
Volgens Stephan van Nimwegen, rechercheur bij het regiokorps Midden- en West-Brabant. worden wietzaken „impliciet weggeprioriteerd.”
Van Nimwegen deed onderzoek naar de aanpak van de georganiseerde misdaad achter de wietteelt. In Noord-Brabant vindt relatief veel illegale teelt plaats. Van Nimwegen concludeerde dat plantages geregeld worden ontmanteld, maar dat de bestrijding van de criminaliteit erachter blijft liggen.
„Het echte probleem is de verwevenheid tussen bovenwereld en onderwereld”, aldus Van Nimwegen in NRC Handelsblad. „We moeten meer onderzoek doen naar het geld dat met hennep verdiend wordt. Wie investeert dat? En waarin?”
Hoofdofficier Van der Burg leidt een landelijke taskforce voor de bestrijding van wietteelt. Volgens hem is het grootste probleem in deze illegale branche dat criminelen plantages inrichten bij mensen thuis. „Dat is echt georganiseerde misdaad, waarbij mensen met schulden of andere problemen worden geworven. Ze vallen voor het snelle geld. Maar als ze eenmaal in zee gaan met criminelen, kunnen ze niet meer terug.”
Bij ontdekking van een plantage zijn het de bewoners die opdraaien voor de gevolgen, meent Van der Burg. De echte boeven blijven buiten schot. Politieman Van Nimwegen classificeert het louter ontmantelen van plantages als „symptoombestrijding”, zolang er niet meer capaciteit is voor onderzoek naar de organisaties achter de hennepteelt.
Politiek Den Haag boog zich begin vorige maand over het softdrugsbeleid. Een door het kabinet ingestelde commissie presenteerde een toekomstplan, dat aanknopingspunten moet bieden voor een betere aanpak.
Door het huidige gedoogbeleid van coffeeshops is namelijk een crimineel circuit ontstaan rond de teelt en verkoop van softdrugs. Ook zijn er onvoldoende mogelijkheden om de regels voor de verkoop in de coffeeshops te handhaven.
Bovendien loopt de handhaving van het beleid door de gemeenten zo sterk uiteen dat er van een landelijk beleid geen sprake meer is. Vooral verschillende grensgemeenten hebben veel last van drugstoerisme.