Politiek

Luftschutzraumdeur

Van logement naar parlement. Korter kan niemand de historie van de nieuwste uitbreiding van de Tweede Kamer typeren. In 1743 kregen de geachte afgevaardigden van de stad Amsterdam die doordeweeks in Den Haag verbleven voor de vergadering van de Staten-Generaal een statig en luxe verblijf aan het Plein, op een steenworp afstand van het Binnenhof. Het wapen van Amsterdam boven aan de voorgevel herinnert nog aan deze periode.

31 July 2009 21:47Gewijzigd op 14 November 2020 08:23
Het enige wat nog herinnert aan deze duistere periode is de deur met daarop de aanduiding van de ruimte die er destijds door te bereiken was: Luft- schutzraum. Foto: Henk Visscher
Het enige wat nog herinnert aan deze duistere periode is de deur met daarop de aanduiding van de ruimte die er destijds door te bereiken was: Luft- schutzraum. Foto: Henk Visscher

Sinds 2004 is het logement in gebruik bij de Tweede Kamer. Via een onderaardse gang is het verbonden met het Binnenhofcomplex.De Bataafse Revolutie in 1795 maakte een einde aan het officiële gebruik van het logement. In later jaren was het gebouw in gebruik als Koninklijk Paleis, als Rijksarchief en als ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het Logement dienst als hoofdkwartier van nazi-rijkscommissaris Seyss-Inquart. Om zichzelf en zijn staf te beschermen tegen luchtaanvallen van de geallieerden, liet ‘zes-en-een-kwart’ onder de tuin van het logement een betonnen bunker bouwen. Deze was via een verstevigde onderaardse gang vanuit het souterrain van het Logement bereikbaar.

De bunker is gesloopt, evenals het grootste deel van de gang. Het begin van de gang is nu in gebruik als technische ruimte. Het enige wat nog herinnert aan deze duistere periode is de deur met daarop de aanduiding van de ruimte die er destijds door te bereiken was: Luftschutzraum.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer