Klusbedrijven doen het nog goed
Menig bouwvakker zal met gemengde gevoelens op vakantie zijn gegaan. Want volgens de voorspellingen van analisten slaat na de bouwvak de economische crisis in de sector in alle hevigheid toe.
Maar niet in de hele bouw is het malaise. De klusbedrijven doen het nog goed. Zij hebben in het tweede kwartaal de omzet zien toenemen en verwachten ook voor het derde kwartaal nog een lichte stijging van de omzet, blijkt uit de Bouwbarometer, die aan de hand van 700 enquêtes de stemming in de bouw peilt. Zij waren wel de enige uitzondering in de sector.De klussers zijn vooral actief in het onderhoud en de renovatie, een sector die vergeleken bij de nieuwbouw redelijk stabiel is. Onder hen zijn ook veel zelfstandigen zonder personeel. Door de kredietcrisis zoeken zij de laatste maanden meer werk bij particulieren, blijkt uit een peiling die vakbond FNV Zelfstandigen Bouw in mei hield.
Charles Verhoef, voorzitter van de bond, heeft het idee dat dat aardig lukt. De ervaring leert dat in tijden van crisis in de particuliere markt groei zit, aldus Verhoef.
Dat effect wordt volgens hem nog versterkt doordat nu ook de woningmarkt op slot zit. „Mensen houden hun hand op de knip als het gaat om auto’s of bankstellen. Maar niet als het gaat om zaken die de waarde van hun woning in stand houden.” Mensen die eigenlijk wilden verhuizen maar daar nu van afzien, gaan hun woning verfraaien, aldus Verhoef. „Nu toch maar die nieuwe badkamer als ik hier nog jaren woon.”
Voor een schilder is het natuurlijk gemakkelijker werk in de particuliere markt te vinden dan voor een betonvlechter, zegt Verhoef.